Už dlouho dělám jeden recept na takovou falešnou boloňskou omáčku. Pravdou ale je, že je rychlý a skvělý! A co myslíte, že mě takhle na podzim nenapadlo. 😀 Trochu tu boloňskou omáčku ozvláštnit a udělat z toho ještě víc podzimní jídlo. A tak jsem připravila pyré z dýně Sweet Dumpling. Ale klidně se dá použít i Hokkaido. A místo vína jsem ragů podlila pivem Guinness. DOKONALOST sama! Kdo vyzkouší? 🙂
Maso vytáhněte před přípravou receptu alespoň hodinu předem z lednice. Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni důkladně omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a půlky dejte na plech. Hojně ji zalijte olivovým olejem a dejte péct na cca 45 minut, aby byla měkká a šla lehce vydlabat. Mezitím očistěte šalotku a nakrájejte ji nadrobno, mrkev také nakrájejte nadrobno. Řapíkatý celer očistěte od tzv. vlasů. Uděláte to tak, že když řapík rozlomíte, vlasy zůstanou trčet ze zadní strany řapíku. Pomocí nože je tedy sloupněte a pak jej nakrájejte také nadrobno. V hluboké pánvi nebo ve velkém hrnci rozehřejte olej a zkaramelizujte na něm všechnu zeleninu. Občas promíchejte. Buďte trpěliví a nepřeskakujte zkaramelizování, i když to bude trvat cca 15 minut. Ovlivní to celkovou chuť omáčky. Když je zelenina důkladně zkaramelizovaná, přidejte k ní maso a orestujte ho. Když bude všechna tekutina z masa odpařená, přilijte pivo a opět nechte vyvařit. Nyní přidejte protlak, vývar, sůl a pepř a vařte na mírném stupni cca 20 minut. Když je dýně upečená, opatrně ji vydlabejte a dužinu rozmixujte. Rozmixovanou dýni nyní vmíchejte do omáčky. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s oblíbenými těstovinami. Omáčkou nešetřete a nezapomeňte zasypat hojně parmazánem. Boloňská omáčka s dýní Sweet Dumpling a pivem Guinness
Ingredients
Instructions