Meruňky a léto! To prostě patří k sobě. Stejně tak léto a koláč. Geniální kynutý koláč vždy pekla moje maminka. Recept si od ní musím ještě vyprosit. Ale zatím aspoň přidávám recept, který jsem našla v zápiscích po mojí babičce. 🙂 Moje starší dcera Natálka se do něj zamilovala. Tak doufám, že bude chutnat i vám.
Všechny ingredience z lednice musí mít pokojovou teplotu! Nejprve zaktivujte droždí - rozdrobte jej do misky a posypte trochou cukru. Droždí by se mělo rozpustit. Do mísy od robota nyní prosejte mouku, přidejte mléko, máslo, cukr, sůl, vejce a žloutek a zaktivované droždí. Zvolte nástavec typu hák a nechte robota zpracovat těsto. Bude trochu tekutější, ale vůbec se toho nelekejte. Těsto přendejte do uzavíratelné plastové mísy na kynutí (doporučuji z Ikea :-)) a těsto nechte 1 hodinu kynout. Meruňky omyjte, rozpulte a vyjměte pecky. Ze studeného másla, hrubé mouky a cukru zpracujte rukama drobenku. Troubu rozehřejte na 210 stupňů s horko vzduchem. Keramickou formu na koláč vymažte máslem a vysypte hladkou moukou. Nyní do formy nalijte těsto. Na těsto vyskládejte meruňky a nakonec posypte drobenkou. Koláč dejte nyní do vyhřáté trouby a pečte 20 minut. Po upečení nechte cca 1 hodinu vychladnout. Poté servírujte.Kynutý meruňkový koláč s drobenkou
Ingredients
Instructions
Dobrý den, chystám se na merunkovy koláč. A máte uvedeno, že droždí posypeme cukrem a to se rozpustí. Vždy přidávám do kvasku mleko, proto se ptám. Moc děkuji za radu.
Dobrý den, ano, nejdřív se droždí aktivuje – posypejte jej v mističce cukrem, ono se za chvilku rozpustí. Pokud nezačne samo, tak promíchejte vidličkou spolu s cukrem a rozpustí se. Poté přidejte mléko a udělejte klasický kvásek. 🙂
V ingrediendích je máslo, ale v postupu už chybí, kdy se má tedy přidat? :))
Dobrý den, děkuji za upozornění. Přidejte jej při spolu s moukou, mlékem a dalšími surovinami pro zpracování těsta. 🙂