Už to bude 8 měsíců, co moje babička Viktorie odešla a není skoro den, kdy bych si na ni nevzpomněla. Většinou je to u vaření nebo pečení, protože mám s těmito aktivitami a hlavně velkými dobrotami, babičku spojenou. Doteď je mi ale líto, že jsem ji neposlouchala, když mi říkala, že bych s ní měla péct, aby to někdo po ní „převzal“. A já, jak to tak bývá, říkala, že je času přece dost. No, kéž bych věděla, že není.
A tak teď pravidelně sedím nad jejími kuchařskými zápisky a snažím se napodobit ty dokonalosti, co vytvářela ona. Některé recepty jsou tak skvělé, že jsem si říkala, že tady na blogu zavedu novou kategorii, a to Babiččiny recepty, kde najdete vše z jejího umění v mém přepisu. Věřím, že její recepty budou mít úspěch i u Vás.
Tak pojďme na první z nich. Tím je domácí máslové listové těsto, ze kterého dělala spoustu sladkých dobrot, například její vyhlášené trubičky, které se tady určitě také brzy objeví.
Na slané pečení se mi toto těsto až tolik nehodí, takže Vám určitě přidám ještě jeden recept na takové, které mi ke slaným tyčinkám a koláčům sedí o něco víc.

U listového těsta je důležité vytvořit 2 části – tukovou část a vodovou část.
Tuková část se skládá z 250 g másla a 100 g hladké pšeničné mouky. Máslo nechte změknout a v robotu ho zpracujte se moukou.


Tukovou část dejte do lednice vychladit na 1 hodinu.
A zpracujte vodovou část. Tu tvoří 250 g hladké mouky, 2 lžíce řepkového či slunečnicového oleje, 2 lžíce octa, 2 lžíce tuzemského rumu, 2 žloutky, 6 lžic vlažné vody a špetka soli. Dejte vše do robotu, zvolte nástavec typu hák a nechte cca 10 minut zpracovat těsto, které dejte také do lednice na 1 hodinu vychladit.

Po hodině chlazení vyndejte tukovou část a mezi 2 archy pečícího papíru tukovou část rozválejte na čtverec.

Poté rozválejte do obdélníku i vodovou část a vložte do ní tu tukovou. Zabalte ji všemi okrajovými stranami.



Těsto přeložte jednou a podruhé a válečkem těsto rozválejte, aby se obě těsta propojily. Poté znovu přeložte. A rozválejte. Čím víckrát přeložíte a rozválíte, tím více těsto bude listovat – vrstvit. Ve chvíli, kdy však těsto začne být moc tučné – máslo bude měknout, těsto přeložte a dejte zachladit. Vždy cca na 1 hodinu. Já poté ještě po hodině znovu přeložím a poté znovu po další hodině. Poté nechávám vychladit do druhého dne přes noc a pak s ním můžete péct nebo jej můžete rozdělit a zmrazit do zásoby.






