Recept na celozrnné rohlíky už mám na blogu od minulého léta. Domácí rohlíky jsou vážně kouzelné. Ale to je podle mě jakékoliv domácí pečivo, kterému dáte dostatek času na kynutí a taky svou lásku. Tyhle rohlíky jsou boží ale kvůli další surovině a tou je parmezán. Chytnou tak dokonalou chuť, že je nebudete chtít přestat jíst.




Sýrové rohlíky s tymiánem
Ingredients
- 300 g celozrnné hladké pšeničné mouky
- 200 g bílé hladké špaldové mouky
- 250 g vlažné vody
- 20 g čerstvého nebo 7 g sušeného droždí
- 10 g soli
- 1 kávová lžička erythritolu/cukru či medu
- 60 g kvalitního řepkového oleje
- 40 g najemno nastrouhaného parmezánu
- 4 snítky čerstvého tymiánu či půl lžičky mletého sušeného tymiánu
- 1 vejce
- mák, sezam, sůl či kmín na posypání
Instructions
Mouky, vodu, sůl, olej a med dejte do mísy od robotu.
Rozdrobte nebo nasypte droždí, přidejte strouhaný parmezán, lístky tymiánu či sušený tymián.
Zvolte nástavec typu hák a nechte 10 minut na nižší stupeň zpracovat těsto.
Těsto poté přendejte do plastové či dřevěné mísy (lépe vodí teplo a proto je lepší na kynutí těsta), poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 60 min kynout.
Poté z těsta vytvořte 10 stejných kousků, které rozválejte do zaobleného trojúhelníkového tvaru a rolujte je od široké strany až ke špičce.
Rohlíky pak přendejte na pečícím papírem vystlaný plech.
Rohlíky pomašlujte rozkvedlaným vajíčkem a posypte je mákem, sezamem, kmínem či hrubozrnnou solí.
Rohlíky nyní nechte 60 minut kynout.
Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Na dno trouby dejte mističku s vodou.
Pečte 10 minut, poté zvyšte teplotu na 250 stupňů a pečte další 3-5 minut - kontrolujte rohlíky, ať se nespálí.
Po upečení přehoďte přes plechy na 10 minut vlhkou utěrku, zajistíte tím, že budou rohlíky krásně měkké.
