Mazanec. Sladký bochánek, jehož těsto je vlastně stejné jako na vánočku, se peče na Velikonoce. Tradičně se peče na Bílou sobotu. Dnes již na mazanec existuje mnoho receptů. U mě na blogu najdete recept na klasický kynutý z droždí, pak i z kvasu a aby to bylo kompletní, přidávám recept ještě na tvarohový, který nepotřebuje kynout, protože se do něj dává kypřící prášek. 🙂 Díky tvarohu je pak vláčný. V receptu popisuji i odlehčenou variantu, kdy můžete do těsta přidat přírodní sladidlo erythritol místo cukru a vanilkový protein místo vanilkového cukru. Nepoznáte rozdíl a makro hodnoty mazance se o něco změní. Je to jen na Vás. 🙂
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do mísy od robotu dejte máslo a erythritol či cukr. Zvolte nástavec typu metla a ušlehejte máslo s cukrem do pěny. Poté přidejte rozšlehaná vajíčka (malou část oddělejte na potření mazance) a tvaroh a opět spolu vyšlehejte. Nyní přidejte najemno nastrouhanou citrńovou kůru, protein či vanilkový cukr, prosejte mouku, přidejte sůl a kypřící prášek. Vyměňte nástavec metla za typ hák a nechte cca 10 minut zpracovat těsto. Před koncem přidejte ještě mandle a rozinky a zapracujte. Těsto by mělo být elastické, trochu lepivé. Těsto dejte ještě na pomoučenou pracovní desku, párkrát jej přeložte a vytvarujte bochánek. Ten přendejte na plech vystlaný pečícím papírem. Mazanec raději nenařezávejte, protože se může při pečení rozjet do stran místo aby rostl do výšky (osobní zkušenost :-)). Mazanec pomašlujte vajíčkem, posypejte mandlovými plátky a dejte péct. Prvních 30 min pečte na 180 stupňů, dalších 20 - 30 minut na 160 stupňů. Pokud se budete shora rychlé péct, tak jej přikryjte alobalem. Před koncem pečení mazanec ve středu zkuste špejlí. Pokud se na ni lepí těsto, nechte ho ještě dopéct. Bacha na to, abyste jej nepřepekli, byl by pak zbytečně suchý. Po upečení nechte hodinu vychladnout na mřížce. Dobrou chuť. 🙂Tvarohový nekynutý mazanec
Ingredients
Instructions