Velikonoce už jsou za rohem, a tak je čas přemýšlet nad tím, jaký mazanec se letos bude péct. 🙂 Já si původně myslela, že upeču ten, který jsem na blog dávala před rokem. Nicméně nemám doma droždí, mám kvásek a navíc jsem dostala na Instagramu otázku, jestli se do kváskového mazance pustím. A tak jsem nad tím dlouho nepřemýšlela a pustila se do něj. Musím říct, že je naprosto skvělý, ale Vy to určitě posoudíte sami. 🙂 Tak do toho. 🙂
Nejlépe večer předem připravte rozkvas. Kvásek rozmíchejte ve vodě, poté přidejte cukr, opět promíchejte a nakonec i mouku a opět promíchejte. Na misku s kváskem upevněte potravinářskou fólii a nechte 12 hodin kvasit. 2 hodiny před přípravou těsta namočte rozinky do tuzemského rumu. Ráno připravte těsto. Do hnětací mísy prosejte přes sítko obě mouky, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl, žloutky, citrónovou kůru a rozkvas. V rendlíku zahřejte mléko, aby bylo vlažné a rozpusťte v něm máslo. Směs nalijte k do mísy k mouce a ostatním surovinám. Nakonec přidejte plátky mandlí. Rozinky se přidají až posléze. Nyní zvolte nástavec typu hák a nechte zpracovat cca 10 minut těsto. 2 minuty před koncem přidejte ještě okapané rozinky a 1 lžíci rumu. Těsto nyní přendejte do plastové mísy (vodí lépe teplo a je tak lepší pro kynutí). Mísu zakryjte utěrkou a nechte 4 hodiny kynout. Během kynutí těsto vždy po hodině párkrát přeložte a zase nechte odpočívat. Neděste se, že těsto neznásobí svůj objem tak, jako kdybyste použili droždí. S kváskem to prostě tak je. V troubě Vám mazanec však krásně vyskočí. Rozehřejte troubu na 220 stupňů. Já používám mód horní spodní ohřev s horkovzduchem a funkcí páry. Pokud tuto funkci nemáte, dejte naspod trouby mističku s 150 ml vody. Když je trouba rozehřátá, vystlete plech pečícím papírem, přendejte na něj těsto a zformujte jej do tvaru mazance. Pomašlujte bílkem, posypte mandlovými plátky a nožem nakrojte uprostřed do kříže. Nyní dejte do trouby péct. Snižte teplotu na 210 stupňů a pečte prvních 10 minut. Po 10 minutách snižte teplotu na 195 stupňů a pečte dalších 10 minut. Nakonec snižte teplotu na 170 stupňů a pečte dalších 50 minut. Pokud by se mazanec začal připalovat, zakryjte jej opatrně alobalem v průběhu pečení. Před koncem pečení do středu mazance zapíchněte špejli, pokud na ní bude těsto, pečte dalších 10 minut. Poté opět zkuste špejlí střed mazance. Vyndávejte jej z trouby až ve chvíli, kdy bude i střed propečen. Po upečení nechte minimálně hodinu vychladnout, ať se nesrazí vnitřek.Kváskový mazanec
Ingredients
Instructions