Germknödel

Germknödel neboli pařený kynutý knedlík plněný povidlím, který se podává s vanilkovou omáčkou a sype se mákem a cukrem. Je to klasické jídlo rakouské a bavorské kuchyně, které najdete na každé rakouské sjezdovce. Přesně si pamatuji, kdy jsem toto jídlo uviděla poprvé a tak jsem ho toužila ochutnat. 🙂 Je to vážně jedna velká dokonalost. Ale řekněme si to upřímně, není to vůbec žádná dietka. 😀 Ale jednou za čas se prostě zhřešit musí. 😀

Germknödel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 4
Prep Time: 1 hodina Cooking Time: 15 minut

Ingredients

  • Knedlík
  • 170 g hladké mouky
  • 60 g bio plnotučného mléka
  • 7 g čerstvého droždí
  • 1 polévková lžíce vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 bio vejce
  • 4 polévkové lžíce švestkových povidel
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • Omáčka
  • 6 žloutků
  • 60 g vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 l smetany ke šlehání

Instructions

1

V rendlíku zahřejte mléko, aby bylo vlažné.

2

Přidejte cukr a droždí, promíchejte, poprašte moukou a nechte nabobtnat.

3

Do mísy od robotu přesejte mouku, přidejte kvásek, vejce a sůl, použijte nástavec typu hák a nechte zpracovat těsto.

4

Těsto přendejte do plastové mísy, přikryjte jej utěrkou a nechte je 45 - 60 minut kynout.

5

Poté těsto na pomoučené ploše vyválejte do pravidelného čtverce a těsto rozdělte na 4 stejně velké čtverce.

6

Do středu každého položte lžící povidel a zabalte je do knedlíků.

7

Knedlíky položte spojem na pomoučenou plochu a nechte ještě kynout 15 - 20 minut.

8

Poté přiveďte k varu ve větším hrnci vodu, položte do hrnce pařák na něj položte propíchaný pečící papír (ten zabrání přilepení těsta).

9

Knedlíky připravujte po dvou, ať se Vám neslepí.

10

Vložte je do hrnce na pařák vystlaný papírem, přikryjte poklicí, plamen stáhněte na vyšší střední stupeň a připravujte knedlík cca 10 minut.

11

Měl by krásně nakynout a být na dotek pevný.

12

V tuto chvíli jej můžete vyndat a zespodu propíchat vidličkou.

13

Podávejte posypané cukrem a mákem spolu s vanilkovou omáčkou.

14

Tu připravíte tak, že nejprve v rendlíku zahřejte smetanu na teplotu těla, tudíž 37 stupňů. Nemusíte nic měřit, stači, když ji kápnete na hřbet ruky a teplota bude odpovídat Vaší ruce.

15

V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a přilijte třetinu smetany, opatrně metličkou zašlehejte.

16

Zbylou smetanu přiveďte k varu. A poté do ní vlijte žloutkovou směs.

17

Za stálého míchání zahřívejte smetanu se žloutkovou směsí, dokud nezhoustne na omáčku.

18

Nakonec přidejte med a podávejte s knedlíkem.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..