Germknödel neboli pařený kynutý knedlík plněný povidlím, který se podává s vanilkovou omáčkou a sype se mákem a cukrem. Je to klasické jídlo rakouské a bavorské kuchyně, které najdete na každé rakouské sjezdovce. Přesně si pamatuji, kdy jsem toto jídlo uviděla poprvé a tak jsem ho toužila ochutnat. 🙂 Je to vážně jedna velká dokonalost. Ale řekněme si to upřímně, není to vůbec žádná dietka. 😀 Ale jednou za čas se prostě zhřešit musí. 😀
Germknödel
Ingredients
- Knedlík
- 170 g hladké mouky
- 60 g bio plnotučného mléka
- 7 g čerstvého droždí
- 1 polévková lžíce vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 bio vejce
- 4 polévkové lžíce švestkových povidel
- mletý mák
- moučkový cukr
- Omáčka
- 6 žloutků
- 60 g vanilkového cukru
- 1 polévková lžíce medu
- 1 l smetany ke šlehání
Instructions
V rendlíku zahřejte mléko, aby bylo vlažné.
Přidejte cukr a droždí, promíchejte, poprašte moukou a nechte nabobtnat.
Do mísy od robotu přesejte mouku, přidejte kvásek, vejce a sůl, použijte nástavec typu hák a nechte zpracovat těsto.
Těsto přendejte do plastové mísy, přikryjte jej utěrkou a nechte je 45 - 60 minut kynout.
Poté těsto na pomoučené ploše vyválejte do pravidelného čtverce a těsto rozdělte na 4 stejně velké čtverce.
Do středu každého položte lžící povidel a zabalte je do knedlíků.
Knedlíky položte spojem na pomoučenou plochu a nechte ještě kynout 15 - 20 minut.
Poté přiveďte k varu ve větším hrnci vodu, položte do hrnce pařák na něj položte propíchaný pečící papír (ten zabrání přilepení těsta).
Knedlíky připravujte po dvou, ať se Vám neslepí.
Vložte je do hrnce na pařák vystlaný papírem, přikryjte poklicí, plamen stáhněte na vyšší střední stupeň a připravujte knedlík cca 10 minut.
Měl by krásně nakynout a být na dotek pevný.
V tuto chvíli jej můžete vyndat a zespodu propíchat vidličkou.
Podávejte posypané cukrem a mákem spolu s vanilkovou omáčkou.
Tu připravíte tak, že nejprve v rendlíku zahřejte smetanu na teplotu těla, tudíž 37 stupňů. Nemusíte nic měřit, stači, když ji kápnete na hřbet ruky a teplota bude odpovídat Vaší ruce.
V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a přilijte třetinu smetany, opatrně metličkou zašlehejte.
Zbylou smetanu přiveďte k varu. A poté do ní vlijte žloutkovou směs.
Za stálého míchání zahřívejte smetanu se žloutkovou směsí, dokud nezhoustne na omáčku.
Nakonec přidejte med a podávejte s knedlíkem.