Můj muž byl nedávno na Slovensku a tam ochutnal něco naprosto božského. Aspoň s tím přijel domů. 🙂 A taky s tím, že mi řekl, že mu to prostě musím doma také připravit. A tak nakoupil všechny suroviny, popsal mi, co lokše obsahovala a ukázal mi fotku. A já se do toho trochu naslepo pustila. 🙂 A víte co? Vážně je to velká VELKÁ dobrota! 🙂
Lokše s brynzou, cibulí a slaninou
Ingredients
- 500 g moučných brambor (typ C)
- 100 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
- špetka soli
- 300 g brynzy
- 300 g zakysané smetany
- 500 g uzené slaniny
- 4 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- pažitka
Instructions
Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě.
Brambory nechte vychladnout.
Poté je oloupejte a prolisujte či nastrouhejte najemno do střední mísy.
Přidejte mouku a sůl a rukama zpracujte těsto.
Těsto rozdělte na 4 kousky a na pomoučené ploše vyválejte placky.
Placky opékejte nasucho na pánvi z obou stran.
Brynzu smíchejte se zakysanou smetanou.
Pokud se kvůli brynze tvoří hrudky, vlijte směs na pánev a za stálého míchání ji zahřejte, hrudky zmizí a krásně se vše propojí.
Cibuli a česnek zbavte slupky, cibuli překrojte a nakrájejte na půlkolečka, česnek nadrobno.
Slaninu nakrájejte na drobnější kostky.
Pažitkou posekejte nadrobno.
Slaninu dejte na studenou pánev a postupně ji zahřívejte, aby se z ní vyškvařil všechen tuk.
Poté do pánve přidejte i cibuli a česnek a restujte do sklovata. Ani jedno se nesmí připálit.
Oddělte tuk od slaniny, cibule a česneku.
Tukem pomažte lokši, tu pomazejte brynzovou směsí, na tu položte orestovanou cibuli, česnek a slaninu a posypejte pažitkou.
Ihned podávejte, nejlepší je jíst lokši ještě teplou.