Lokše s brynzou, cibulí a slaninou

Můj muž byl nedávno na Slovensku a tam ochutnal něco naprosto božského. Aspoň s tím přijel domů. 🙂 A taky s tím, že mi řekl, že mu to prostě musím doma také připravit. A tak nakoupil všechny suroviny, popsal mi, co lokše obsahovala a ukázal mi fotku. A já se do toho trochu naslepo pustila. 🙂 A víte co? Vážně je to velká VELKÁ dobrota! 🙂

Lokše s brynzou, cibulí a slaninou

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 4 lokše
Prep Time: 10 min Cooking Time: 50 min

Ingredients

  • 500 g moučných brambor (typ C)
  • 100 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
  • špetka soli
  • 300 g brynzy
  • 300 g zakysané smetany
  • 500 g uzené slaniny
  • 4 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • pažitka

Instructions

1

Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě.

2

Brambory nechte vychladnout.

3

Poté je oloupejte a prolisujte či nastrouhejte najemno do střední mísy.

4

Přidejte mouku a sůl a rukama zpracujte těsto.

5

Těsto rozdělte na 4 kousky a na pomoučené ploše vyválejte placky.

6

Placky opékejte nasucho na pánvi z obou stran.

7

Brynzu smíchejte se zakysanou smetanou.

8

Pokud se kvůli brynze tvoří hrudky, vlijte směs na pánev a za stálého míchání ji zahřejte, hrudky zmizí a krásně se vše propojí.

9

Cibuli a česnek zbavte slupky, cibuli překrojte a nakrájejte na půlkolečka, česnek nadrobno.

10

Slaninu nakrájejte na drobnější kostky.

11

Pažitkou posekejte nadrobno.

12

Slaninu dejte na studenou pánev a postupně ji zahřívejte, aby se z ní vyškvařil všechen tuk.

13

Poté do pánve přidejte i cibuli a česnek a restujte do sklovata. Ani jedno se nesmí připálit.

14

Oddělte tuk od slaniny, cibule a česneku.

15

Tukem pomažte lokši, tu pomazejte brynzovou směsí, na tu položte orestovanou cibuli, česnek a slaninu a posypejte pažitkou.

16

Ihned podávejte, nejlepší je jíst lokši ještě teplou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..