Počasí už vypadá podzimně a i datum v kalendáři nám říká, že za 8 dní tady máme podzim. 🙂 Toto roční období jsem neměla nikdy moc v lásce. A tuším, že to bylo především kvůli tomu, že opět začala škola. A kdo by se těšil na školní povinnosti, že? 🙂
Čím jsem však starší a především tímto rokem a mým těhotným stavem se můj postoj k podzimu rapidně změnil. Léto jsem totiž prožívala už v poměrně pokročilém stádiu těhotenství, a tak pro mě dovolená u moře a především ta cesta nebyla ani představitelná. A tak jsem celé léto vlastně trpěla a záviděla všem, kteří nahrávali na Instagram či Facebook idylické fotky ze svých dovolených.
Nicméně to už je pryč a je tady podzim. S nástupem září se mi nesmírně ulevilo. Za prvé už každou chvilkou čekám narození našeho miminka a za druhé opadla ta největší vedra a nastoupilo příjemné chladnější podzimní počasí. A to je teď v mém velkém finále požehnaného stavu naprosto ideální. Konečně sebe a hlavně ten velký meloun, co mám místo břicha, můžu do toho oblečení schovat. 😀
Podzim se nese v duchu dýní, hrušek, jablek a ořechů a pokud hledáte osvědčené recepty na dýni, určitě vám nesmí ujít dýňové noky. To je totiž strašná dobrota. 🙂
Ingredience na 4 porce
Noky
740 g dýně Hokkaido
500 g polohrubé mouky
extra panenský olivový olej
5 snítek dobromysli (oregána)
50 g sýru parmazánového typu (já použila Gran Moravii)
sůl
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Dýni omyjte, rozkrojte na půl, vydlábněte semínka a nakrájejte ji na kousky.
- Ty dejte do zapékací mísy, přidejte k ním několik lístků oregána, osolte a zalijte trochou olivového oleje.
- Zapékací mísu dejte do trouby a pečte 30 minut.
- Upečenou dýni nechte vychladnout a poté vytvořte těsto na noky.
- Dýní rozmačkejte nebo rozmixujte a pyré přendejte do mísy.
- K pyré přidejte olivový olej, sůl, nastrouhaný sýr a mouku a rukama zpracujte těsto.
- Těsto rozdělte na 4 části a na pomoučené ploše vždy uválejte váleček a z něho odkrajujte cca 1 cm kousky ze kterých pomocí rukou vytvořte noky.
- Postupujte takto do té chvíle, kdy budete mít z těsta udělané noky.
- Ve větším hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a uvařte v ní noky. Jsou hotové, když vyplavou na hladinu.
- Noky poté přendejte do cedníku, nechte trochu odkapat a pak je přendejte do mísy, kterou vymažte trochou olivového oleje, aby se k sobě neslepovaly.
Rajčatová směs
32 cherry rajčátek
4 stroužky česneku
kapari dle chuti
5 snítek dobromysli
hrst piniových oříšků
sůl
pepř
- Mezitím co se vaří noky připravte na pánvi rajčatovou směs.
- Cherry omyjte a překrojte napůl. Česnek zbavte slupky a nakrájejte jej na plátky.
- V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a na mírném plameni v pánvi orestujte cherry spolu s česnekem.
- Když česnek začne zlátnout, přihoďte do pánve uvařené noky, kapary a čerstvou dobromysl (oregáno), přidejte podle chuti sůl a pepř. Vše promíchejte a odstavte z plotny.
- V menším rendlíku na sucho opražte pinie a přidejte je k nokům.
- Ihned podávejte.
- Na talíři můžete ještě posypat sýrem parmazánového typu.
1 comment