Moje milá maminka mi vždycky musí něco přinést, když jde ke mně na návštěvu. Většinou je to něco sladkého a dost často je to ovoce. Tentokrát mi přinesla zralé meruňky přímo z trhu, protože ona meruňky miluje. Vždycky v létě, když jsem byla ještě dítě, pekla tvarohový koláč na plech s meruňkami a drobenkou. No a ihned po vyndání z trouby mizel rychlým tempem. Nejlepší je totiž každý koláč ještě teplý, že. 🙂
Já jsem chvilku přemýšlela, jestli meruňky nesním jen tak, ale nakonec jsem se rozhodla, že když je to léto a sezóna, tak by byla škoda nemít na blogu recept na koláč, který mi připomíná mé dětství a chvíle s mou maminkou. No a tak jsem ho upekla a tady máte recept. 🙂
Ingredience na koláč
Korpus
120 g změklého másla nebo 60 g másla a 60 g Ghí (nejlépe v bio kvalitě)
160 g hladké špaldové celozrnné mouky
60 g třtinového cukru
1 žloutek z bio vejce
- Všechny ingredience dejte do mísy od robotu.
- Zvolte nástavec typu hák a nechte zpracovat těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte jej na 2 hodiny do lednice vychladit.
- Poté těsto přendejte do koláčové formy (já používám keramickou) a prsty těsto roztlačte na dno tak, aby se celé pokrylo.
- Na těsto pak naskládejte meruňky a zalijte je tvarohovou směsí.
Tvarohová náplň
500 g zralých meruněk
250 g polotučného bio tvarohu
3 žloutky z bio vajec
100 g třtinového cukru
trocha smetany ke šlehání
- Meruňky omyjte, rozpůlte a zbavte je pecek.
- Tvaroh smíchejte s trochou smetany, aby se rozředil.
- K tvarohu přidejte žloutky a třtinový cukr a promíchejte, aby se vše krásně spojilo. Měla by vzniknout tekutější směs.
- Na korpus naskládejte meruňky a zalijte je tvarohovou směsí.
- Nakonec posypte drobenkou.
Drobenka
20 g změklého bio másla
50 g hrubé mouky
50 g třtinového cukru
- Všechny ingredience dejte do mísy či hlubokého talíře a rukama zpracujte na drobenku.
- Drobenkou zasypte meruňky zalité tvarohovou směsí a koláč dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 40 minut.
- Po upečení (pokud to vydržíte) nechte koláč vychladnout a poté jej servírujte.