Linecký meruňkový koláč s tvarohem

Moje milá maminka mi vždycky musí něco přinést, když jde ke mně na návštěvu. Většinou je to něco sladkého a dost často je to ovoce. Tentokrát mi přinesla zralé meruňky přímo z trhu, protože ona meruňky miluje. Vždycky v létě, když jsem byla ještě dítě, pekla tvarohový koláč na plech s meruňkami a drobenkou. No a ihned po vyndání z trouby mizel rychlým tempem. Nejlepší je totiž každý koláč ještě teplý, že. 🙂

Já jsem chvilku přemýšlela, jestli meruňky nesním jen tak, ale nakonec jsem se rozhodla, že když je to léto a sezóna, tak by byla škoda nemít na blogu recept na koláč, který mi připomíná mé dětství a chvíle s mou maminkou. No a tak jsem ho upekla a tady máte recept. 🙂

Ingredience na koláč

Korpus

120 g změklého másla nebo 60 g másla a 60 g Ghí (nejlépe v bio kvalitě)

160 g hladké špaldové celozrnné mouky

60 g třtinového cukru

1 žloutek z bio vejce

 

  1. Všechny ingredience dejte do mísy od robotu.
  2. Zvolte nástavec typu hák a nechte zpracovat těsto.
  3. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte jej na 2 hodiny do lednice vychladit.
  4. Poté těsto přendejte do koláčové formy (já používám keramickou) a prsty těsto roztlačte na dno tak, aby se celé pokrylo.
  5. Na těsto pak naskládejte meruňky a zalijte je tvarohovou směsí.

 

Tvarohová náplň

500 g zralých meruněk

250 g polotučného bio tvarohu

3 žloutky z bio vajec

100 g třtinového cukru

trocha smetany ke šlehání

 

  1. Meruňky omyjte, rozpůlte a zbavte je pecek.
  2. Tvaroh smíchejte s trochou smetany, aby se rozředil.
  3. K tvarohu přidejte žloutky a třtinový cukr a promíchejte, aby se vše krásně spojilo. Měla by vzniknout tekutější směs.
  4. Na korpus naskládejte meruňky a zalijte je tvarohovou směsí.
  5. Nakonec posypte drobenkou.

 

Drobenka

20 g změklého bio másla

50 g hrubé mouky

50 g třtinového cukru

 

  1. Všechny ingredience dejte do mísy či hlubokého talíře a rukama zpracujte na drobenku.
  2. Drobenkou zasypte meruňky zalité tvarohovou směsí a koláč dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 40 minut.
  3. Po upečení (pokud to vydržíte) nechte koláč vychladnout a poté jej servírujte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..