Kouzlu domácího pečiva jsem propadla ještě dřív, než začala covid a byl úplně první lockdown. Vzpomínat na to, že došlo droždí a nedalo se nějakou dobu koupit, ani nechci. Na druhou stranu jsem se v té době naučila péct irský chléb, který je kypřený pouze sodou. 🙂 Na klasické domácí rohlíky však nemá nic. Nejlepší jsou jen tak s máslem a špetkou soli, to dá rozum. 🙂 V tu chvíli se z obyčejných domácích rohlíků stávají neobyčejně dobré!
Mouku, vodu, sůl, olej a cukr dejte do mísy od robotu. Rozdrobte nebo nasypte droždí, zvolte nástavec typu hák a nechte 10 minut na nižší stupeň zpracovat těsto. Těsto poté přendejte do plastové či dřevěné mísy (lépe vodí teplo a proto je lepší na kynutí těsta), poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 40 min - 60 min kynout. Poté z těsto rozdělte na 2 půlky, z jedné vyválejte kruh, který rozdělte na 8 ks - trojúhelníků a postupně každý trojúhelník zarolujte od široké strany až ke špičce. Každý rohlík přendejte na plech, který vystlete pečícím papírem. Stejně tak pokračujte s druhou půlkou těsta a rohlíky dejte na druhý plech. Rohlíky pomašlujte rozkvedlaným vajíčkem a posypte je mákem, sezamem, kmínem či hrubozrnnou solí. Rohlíky nyní nechte 40 minut kynout. Troubu rozehřejte na 220 stupňů a naspod dejte mističku s vodou, aby se vytvořila pára. Rohlíky pečte postupně, nejdřív dejte do trouby první plech, pečte 12 minut, poté plech vyndejte, rohlíky nechte vychladnout a mezitím se upečou rohlíky na druhém plechu. Po upečení přehoďte přes plechy na 10 minut vlhké utěrky, zajistíte tím, že budou rohlíky krásně měkké.(ne)obyčejné tukové domácí rohlíky
Ingredients
Instructions