(ne)obyčejné tukové domácí rohlíky

Kouzlu domácího pečiva jsem propadla ještě dřív, než začala covid a byl úplně první lockdown. Vzpomínat na to, že došlo droždí a nedalo se nějakou dobu koupit, ani nechci. Na druhou stranu jsem se v té době naučila péct irský chléb, který je kypřený pouze sodou. 🙂 Na klasické domácí rohlíky však nemá nic. Nejlepší jsou jen tak s máslem a špetkou soli, to dá rozum. 🙂 V tu chvíli se z obyčejných domácích rohlíků stávají neobyčejně dobré!

(ne)obyčejné tukové domácí rohlíky

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 16 ks
Prep Time: 1 h 40 min Cooking Time: 24 min

Ingredients

  • 750 g celozrnné hladké pšeničné mouky
  • 375 g vlažné vody
  • 30 g čerstvého nebo 10 g sušeného droždí
  • 15 g soli
  • 1 kávová lžička krupicového cukru
  • 90 g kvalitního řepkového oleje
  • 1 vejce
  • mák, sezam, sůl či kmín na posypání

Instructions

1

Mouku, vodu, sůl, olej a cukr dejte do mísy od robotu. Rozdrobte nebo nasypte droždí, zvolte nástavec typu hák a nechte 10 minut na nižší stupeň zpracovat těsto.

2

Těsto poté přendejte do plastové či dřevěné mísy (lépe vodí teplo a proto je lepší na kynutí těsta), poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 40 min - 60 min kynout.

3

Poté z těsto rozdělte na 2 půlky, z jedné vyválejte kruh, který rozdělte na 8 ks - trojúhelníků a postupně každý trojúhelník zarolujte od široké strany až ke špičce. Každý rohlík přendejte na plech, který vystlete pečícím papírem. Stejně tak pokračujte s druhou půlkou těsta a rohlíky dejte na druhý plech.

4

Rohlíky pomašlujte rozkvedlaným vajíčkem a posypte je mákem, sezamem, kmínem či hrubozrnnou solí. Rohlíky nyní nechte 40 minut kynout.

5

Troubu rozehřejte na 220 stupňů a naspod dejte mističku s vodou, aby se vytvořila pára.

6

Rohlíky pečte postupně, nejdřív dejte do trouby první plech, pečte 12 minut, poté plech vyndejte, rohlíky nechte vychladnout a mezitím se upečou rohlíky na druhém plechu.

7

Po upečení přehoďte přes plechy na 10 minut vlhké utěrky, zajistíte tím, že budou rohlíky krásně měkké.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..