Vláčná dýňová focaccia se sýrem pecorino

Podzim. To znamená dýně všude. Všude jako okrasa a všude v jídle. A tak je to i u nás. Tento oranžový druh zeleniny si užívám neskutečně na podzim a po zbytek roku je pak nepotřebuji. Třeba v létě by mě nenapadlo dávát si cokoliv dýňového. Ale podzim a dýně, to je prostě ono! A protože cpu dýňové pyré, kam můžu, upekla jsem skvělou vláčnou dýňovou focacciu s pecorinem, kterou budete chtít jíst jen tak. Bez náplně. Třeba jako příloha ke Caprese salátu, když ji pak hezky vymácháte v tom oliváči a balsamicu… Nebo jako příloha ke krémové polévce… To už nechám na vás. 🙂

Vláčná dýňová focaccia

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 1 focaccia
Prep Time: 1 h 40 min Cooking Time: 20 min

Ingredients

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 300 g hladké pšeničné chlebové mouky
  • 280 g dýňového pyré
  • 240 g vlažné vody
  • 125 g extra panenského olivového oleje
  • 10 g soli
  • 50 g sýru sýru pecorino nebo sýru parmezánového typu nastrouhaného najemno
  • 7 g sušeného droždí

Instructions

1

Všechny ingredience nasypejte/přendejte do zadělávací mísy. Zvolte nástavec typu hák a nechte robota na střední stupeň vypracovat těsto po dobu 10 minut.

2

Těsto bude spíše lepivé, toho se nelekejte. Poprašte jej trochou mouky, mísu zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

3

Formu na koláč o rozměrech 24x34 cm (ideálně keramickou) vymažte olivovým olejem a přendejte do ní těsto. Pokud použijete plech, raději místo oleje zvolte pečící papír. Nechte opět kynout 30 minut.

4

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Naspod trouby dejte misku s vodou, aby se vytvořila pára.

5

Po 30 minutách kynutí namočte prsty v olivovém oleji a bříšky prstů v těstě vytvořte ďolíčky.

6

Nyní dejte péct do trouby na 20 minut. Po upečení nechte vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..