Babiččin švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Podzimní dny jsou po létě krutou realitou. Na druhou stranu jsou to přesně ty dny, kdy chce člověk sedět u okna s horkým čajem a právě upečeným koláčem a koukat se ven, jak prší. Cítíte to hygge taky, že jo. 🙂 A tak mám dnes pro vás recept mojí babičky na švestkový koláč, který je fakt poctivý! Těsto je plné másla, vanilky, citrónové kůry a kombinace se švestkami a skořicovou drobenkou je naprosto skvělá. 🙂

Babiččin švestkový koláč s drobenkou

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (62 votes, average: 3,16 out of 5)
Loading...
By Katka Serves: 1 koláč forma o průměru 32 cm
Prep Time: 30 min Cooking Time: 45 min

Ingredients

  • Koláč
  • 135 g změklého másla
  • 160 g krupicového cukru
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 150 g plnotučného mléka pokojové teploty
  • 260 g hladké pšeničné mouky
  • 1 kávová lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu
  • 12 ks švestek rozpůlených a bez pecky (440 g bez pecky)
  • Drobenka
  • 160 g hladké mouky
  • 160 g třtinového nebo krupicového cukru
  • 160 g másla
  • 1 kávová lžička mleté skořice

Instructions

1

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

2

Máslo vyšlehejte s cukrem a vajíčky. Poté přidejte mléko, najemno nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový extrakt, mouku, sůl a kypřící prášek a vše vymíchejte.

3

Formu na koláč vymažte trochou másla a vysypte moukou a těsto do ní přendejte.

4

Nyní na těsto vyskládejte do kruhů švestky, buďto překrojené napůl, ale ještě lépe na čtvrtky. Do těsta je můžete i lehce zatlačit.

5

Nakonec je čas na drobenku, kterou vypracujte z mouky, cukru, másla a skořice. Drobenkou hojně posypte koláč a dejte péct do trouby na cca 50 minut. Já pekla 48. 🙂

6

Po upečení jej nechte vychladnout a servírujte ideálně se zakysanou smetanou, šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

3 comments

  1. Právě dopečený, voní nádherně. Neodolali jsme a nakrojili ho ještě teplý. Těsto je nadýchané, sladkokyselé švestky, skořicová drobenka. Sice to na začátku srpna dýchlo podzimem, ale vzhledem k počasí, se není čemu divit. Už teď je zařazen ke koláčům, co si určitě zopakujeme. Děkuji za recept.

  2. Výborný koláč. Opravdu moc chutnal. Akorát ta drobenka, tam je asi chyba v poměru. Dělala jsem ji podle toho a teda drobenka to rozhodně nebyla. 😊 mouky by mělo být jednou tolik než cukru a másla si myslím. Jinak opravdu výborný. 👍

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..