Podzimní dny jsou po létě krutou realitou. Na druhou stranu jsou to přesně ty dny, kdy chce člověk sedět u okna s horkým čajem a právě upečeným koláčem a koukat se ven, jak prší. Cítíte to hygge taky, že jo. 🙂 A tak mám dnes pro vás recept mojí babičky na švestkový koláč, který je fakt poctivý! Těsto je plné másla, vanilky, citrónové kůry a kombinace se švestkami a skořicovou drobenkou je naprosto skvělá. 🙂
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Máslo vyšlehejte s cukrem a vajíčky. Poté přidejte mléko, najemno nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový extrakt, mouku, sůl a kypřící prášek a vše vymíchejte. Formu na koláč vymažte trochou másla a vysypte moukou a těsto do ní přendejte. Nyní na těsto vyskládejte do kruhů švestky, buďto překrojené napůl, ale ještě lépe na čtvrtky. Do těsta je můžete i lehce zatlačit. Nakonec je čas na drobenku, kterou vypracujte z mouky, cukru, másla a skořice. Drobenkou hojně posypte koláč a dejte péct do trouby na cca 50 minut. Já pekla 48. 🙂 Po upečení jej nechte vychladnout a servírujte ideálně se zakysanou smetanou, šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.Babiččin švestkový koláč s drobenkou
Ingredients
Instructions
Právě dopečený, voní nádherně. Neodolali jsme a nakrojili ho ještě teplý. Těsto je nadýchané, sladkokyselé švestky, skořicová drobenka. Sice to na začátku srpna dýchlo podzimem, ale vzhledem k počasí, se není čemu divit. Už teď je zařazen ke koláčům, co si určitě zopakujeme. Děkuji za recept.
Děkuji, mám radost, že chutná! 🙂
Výborný koláč. Opravdu moc chutnal. Akorát ta drobenka, tam je asi chyba v poměru. Dělala jsem ji podle toho a teda drobenka to rozhodně nebyla. 😊 mouky by mělo být jednou tolik než cukru a másla si myslím. Jinak opravdu výborný. 👍