Vláčný jahodový koláč s ovesnou drobenkou

Pokud máte rádi vláčné koláče, fakt doporučuji tento recept vyzkoušet. V těstě je zakysaná smetana a je prostě báječný. Ovesná drobenka s kousky mandlí je příjemnou změnou oproti drobence klasické a pokud koláč doplníte třeba o šlehačku nebo vanilkovou zmrzlinu, bude vážně těžké přestat jíst. 🙂

Vláčný jahodový koláč s ovesnou drobenkou

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 12 ks
Prep Time: 15 min Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • Koláč:
  • 400 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce hladké mouky na obalení jahod
  • 80 g krupicového cukru
  • 65 g řepkového oleje
  • 1 vejce
  • šťáva z půlky limetky
  • 85 g zakysané smetany
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu
  • 180 g hladké mouky
  • 6 g kypřícího prášku
  • špetka soli
  • trocha másla a hladké mouky na vymazání a vysypání koláčové formy
  • Drobenka:
  • 35 g ovesných vloček
  • 35 g másla
  • 30 g krupicového cukru
  • hrst nasekaných mandlí nebo mandlových plátků
  • špetka soli

Instructions

1

Všechny ingredience z lednice vytáhněte alespoň 2 hodiny předem.

2

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. A formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou.

3

Jahody důkladně omyjte a odstopkujte a obalte je v mouce.

4

Ve větší míse smíchejte mokré suroviny – vejce, olej, zakysanou smetanu, limetkovou šťávu, vanilkový extrakt a také cukr. Vše propojte metličkou.

5

Poté přidejte mouku, kypřící prášek a špetku soli. Pomocí stěrky pořádně zpracujte těsto.

6

Nyní připravte drobenku. V menší misce rukou důkladně zpracujte vločky spolu s cukrem, máslem, mandlemi a špetkou soli.

7

Těsto nyní přendejte do koláčové formy, je hutnější, takže jej mokrýma rukama roztáhněte do stran. Na těsto nedbale naskládejte jahody a nakonec posypte drobenkou.

8

Pečte 30 minut. Po upečení nechte vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..