Hot cross buns jsou velikonoční pečivo typické pro britské země. Jde vlastně o takové houstičky z máslového těsta, do kterého lze přidat sušené ovoce nebo i ořechy. Já jsem houstičky ozvláštnila ještě použitím čokoládových kousků a nakonec jsem je naplnila džemem. Plnit je však nemusíte, pokud se vám nebude chtít, nicméně opravdu doporučuji si marmeládu na houstičky pak namazat, protože s ní jsou teprve báječné. 🙂
Meruňky namočte do rumu a nechte macerovat alespoň hodinu. Do hnětací mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, droždí a mletou vanilku. V rendlíku zahřejte mléko spolu s máslem, aby bylo mléko vlažné a máslo se rozpustilo. Mléko s máslem přilijte k mouce do mísy. Najemno nastrouhejte i citrónovou kůru. Zvolte nástavec typu hák a na středním stupni nechte robota zpracovat těsto, aby bylo elastické a nelepivé. Na konci hnětení přidejte i nakrájené meruňky a čokoládové kousky. Nechte jen lehce zapracovat do těsta. Těsto poté přendejte nejlépe do uzavíratelné plastové mísy a poprašte lehce moukou. Mísu uzavřete a nechte kynout 1 hodinu. Poté těsto rozdělte na stejně velké kousky, mělo by jich být 12 o váze cca 100-104 gramy. Vytvarujte z nich na pomoučené ploše krouživými pohyby bochánky, které přendejte do máslem vymazaného plechu. Nechte mezi nimi lehké rozestupy, protože nakynou. A nechte kynout další hodinu. Když jsou houstičky nakynuté, spojte mouku s vodou na vytvoření křížů. Do misky nasypte mouku, přidejte vodu a pomocí metličky propojte do hladké konzistence. Hmotu pak přendejte do cukrářského sáčku, a buď použijte zdobící špičku s velmi úzkým kulatým otvorem, nebo nastřihněte zdobící sáček a udělejte na houstičkách kříže. Stačí plynulý tah z jedné strany plechu na druhou stranu. Nemusíte každou houstičku zdobit zvlášť. Stejně postupujte jak horizontálně, tak vertikálně. Nyní dejte péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Mezitím, co se houstičky pečou, smíchejte cukr s citrónovou šťávou a ihned po upečení houstičky polevou potřete. Po vychladnutí naplňte džemem. Pomocí konce rukojeti vařečky udělejte do spodní části buchtičky díru, do té pak vložte zdobící sáček s džemem a houstičku naplňte džemem.Hot cross buns s meruňkami, čokoládou a džemem
Ingredients
Instructions