Hot cross buns s meruňkami, čokoládou a džemem

Hot cross buns jsou velikonoční pečivo typické pro britské země. Jde vlastně o takové houstičky z máslového těsta, do kterého lze přidat sušené ovoce nebo i ořechy. Já jsem houstičky ozvláštnila ještě použitím čokoládových kousků a nakonec jsem je naplnila džemem. Plnit je však nemusíte, pokud se vám nebude chtít, nicméně opravdu doporučuji si marmeládu na houstičky pak namazat, protože s ní jsou teprve báječné. 🙂

Hot cross buns s meruňkami, čokoládou a džemem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 12 ks
Prep Time: 2 h 20 min Cooking Time: 20 min

Ingredients

  • Houstičky:
  • 600 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 300 g polotučného mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 7 g sušeného droždí
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 kávová lžička mleté vanilky
  • špetka soli
  • 80 g sušených meruněk
  • tuzemský rum na namočení meruněk
  • 60 g bio čokoládových kousků na pečení
  • Těsto na kříže:
  • 90 g hladké mouky
  • 90 ml vody
  • Poleva:
  • 120 g mletého cukru
  • 45 ml citrónové šťávy
  • Na naplnění houstiček:
  • jahodový džem
  • Vejce, mléko a máslo by mělo mít ideálně pokojovou teplotu.

Instructions

1

Meruňky namočte do rumu a nechte macerovat alespoň hodinu.

2

Do hnětací mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, droždí a mletou vanilku.

3

V rendlíku zahřejte mléko spolu s máslem, aby bylo mléko vlažné a máslo se rozpustilo.

4

Mléko s máslem přilijte k mouce do mísy. Najemno nastrouhejte i citrónovou kůru.

5

Zvolte nástavec typu hák a na středním stupni nechte robota zpracovat těsto, aby bylo elastické a nelepivé. Na konci hnětení přidejte i nakrájené meruňky a čokoládové kousky. Nechte jen lehce zapracovat do těsta. Těsto poté přendejte nejlépe do uzavíratelné plastové mísy a poprašte lehce moukou. Mísu uzavřete a nechte kynout 1 hodinu.

6

Poté těsto rozdělte na stejně velké kousky, mělo by jich být 12 o váze cca 100-104 gramy. Vytvarujte z nich na pomoučené ploše krouživými pohyby bochánky, které přendejte do máslem vymazaného plechu. Nechte mezi nimi lehké rozestupy, protože nakynou. A nechte kynout další hodinu.

7

Když jsou houstičky nakynuté, spojte mouku s vodou na vytvoření křížů. Do misky nasypte mouku, přidejte vodu a pomocí metličky propojte do hladké konzistence. Hmotu pak přendejte do cukrářského sáčku, a buď použijte zdobící špičku s velmi úzkým kulatým otvorem, nebo nastřihněte zdobící sáček a udělejte na houstičkách kříže. Stačí plynulý tah z jedné strany plechu na druhou stranu. Nemusíte každou houstičku zdobit zvlášť. Stejně postupujte jak horizontálně, tak vertikálně.

8

Nyní dejte péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

9

Mezitím, co se houstičky pečou, smíchejte cukr s citrónovou šťávou a ihned po upečení houstičky polevou potřete.

10

Po vychladnutí naplňte džemem. Pomocí konce rukojeti vařečky udělejte do spodní části buchtičky díru, do té pak vložte zdobící sáček s džemem a houstičku naplňte džemem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..