Topinamburové risotto s restovanými žampiony a uzenou makrelou

Italské risotto u nás doma vařím svátečně. Není na něm tedy nic moc složitého, ale musím se přiznat, že má starší dcera se k němu ještě neprojedla. Tak snad to přijde brzy. 🙂 Risotto tedy vařím jen sobě a manželovi a tohle topinamburové je úžasné! Krásně krémové, nasládlé po topinamburech a krásně jej doplňují žampiony. Já sama bych ho mohla jíst klidně i bez makrely, tak je jen na vás, jestli risotto o kousek ryby doplníte nebo jídlo necháte bez ní. 🙂

Recept vznikl ve spolupráci s olivovým olejem značky Borges.

Topinamburové risotto s restovanými žampiony a uzenou makrelou

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Katka Serves: 4 porce
Prep Time: 15 min Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • Pyré z topinambur:
  • 360 g očistěných topinambur bez slupky
  • 200 g krémové smetany 16% tuku
  • Risotto:
  • 1 šalotka
  • 270 g rýže vhodné na italské risotto – Aborio, Carnaroli
  • 40 g olivového oleje Borges Classic
  • 0,5 dcl suchého bílého vína
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 80 g parmezánu
  • 50 g studeného másla
  • topinamburové pyré
  • Restované žampiony:
  • 150 g čerstvých žampionů
  • olivový olej Borges Classic
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • K servírování:
  • 4 filety uzené makrely
  • listový špenát
  • klíčky či microgreens

Instructions

1

Nejprve připravte pyré – topinambury dejte do osolené vody a uvařte je doměkka.

2

Poté je rozmixujte spolu se smetanou.

3

Šalotku očistěte a nakrájejte nadrobno.

4

Ohřejte v rendlíku vývar.

5

V hlubší pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli do sklovata.

6

Poté přidejte rýži a také ji orestujte cca 1-2 minuty.

7

Přilijte víno a nechte vypařit.

8

Nyní přilijte jednu naběračku horkého vývaru a za občasného míchání vařte risotto. Vždy když se vývar odpaří, přidejte novou naběračku a takto postupujte až do chvíle, kdy bude rýže tzv. al dente.

9

V tu chvíli přidejte do pánve pyré.

10

Jakmile odstavíte risotto z plotny, přidejte i najemno nastrouhaný parmezán a máslo. Případně dle chuti dosolte.

11

Mezitím, co se bude vařit risotto očistěte žampiony a nakrájejte je na plátky.

12

Na troše olivového oleje je orestujte do měkka. Osolte a opepřete dle chuti.

13

Hotové risotto nalijte do talířů, položte na něj filety makrely, dozdobte ho špenátem a klíčky a nakonec přidejte plátky žampionů.

14

Ihned servírujte.

3 comments

  1. V recepte mate chybu 50 dcl vina je vela. Asi ste omylom pridali 0. Spravne je pravdepodobne 5 dcl vina, potom to je 500 ml.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..