Italské risotto u nás doma vařím svátečně. Není na něm tedy nic moc složitého, ale musím se přiznat, že má starší dcera se k němu ještě neprojedla. Tak snad to přijde brzy. 🙂 Risotto tedy vařím jen sobě a manželovi a tohle topinamburové je úžasné! Krásně krémové, nasládlé po topinamburech a krásně jej doplňují žampiony. Já sama bych ho mohla jíst klidně i bez makrely, tak je jen na vás, jestli risotto o kousek ryby doplníte nebo jídlo necháte bez ní. 🙂
Recept vznikl ve spolupráci s olivovým olejem značky Borges.
Nejprve připravte pyré – topinambury dejte do osolené vody a uvařte je doměkka. Poté je rozmixujte spolu se smetanou. Šalotku očistěte a nakrájejte nadrobno. Ohřejte v rendlíku vývar. V hlubší pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli do sklovata. Poté přidejte rýži a také ji orestujte cca 1-2 minuty. Přilijte víno a nechte vypařit. Nyní přilijte jednu naběračku horkého vývaru a za občasného míchání vařte risotto. Vždy když se vývar odpaří, přidejte novou naběračku a takto postupujte až do chvíle, kdy bude rýže tzv. al dente. V tu chvíli přidejte do pánve pyré. Jakmile odstavíte risotto z plotny, přidejte i najemno nastrouhaný parmezán a máslo. Případně dle chuti dosolte. Mezitím, co se bude vařit risotto očistěte žampiony a nakrájejte je na plátky. Na troše olivového oleje je orestujte do měkka. Osolte a opepřete dle chuti. Hotové risotto nalijte do talířů, položte na něj filety makrely, dozdobte ho špenátem a klíčky a nakonec přidejte plátky žampionů. Ihned servírujte.Topinamburové risotto s restovanými žampiony a uzenou makrelou
Ingredients
Instructions
V recepte mate chybu 50 dcl vina je vela. Asi ste omylom pridali 0. Spravne je pravdepodobne 5 dcl vina, potom to je 500 ml.
Děkuji za upozornění, opravím. Má to být 0,5 dcl 🙂
Tak este menej 😄, dobre, ten zbytok vina zredukujem ja 😂.