Podzim a dýně, to prostě patří k sobě, to je jasný. Já se přiznám, že jsem vážně dýňový nadšenec! Vždy začínám polévkou, pak doma vařím risotto, no a dál experimentuju podle toho, co mě napadne. Moje nejoblíbenější stálice z dýně je dýňová polévka, kdy se všechny hlavní suroviny upečou a pak se prakticky jen rozmixujou spolu s vývarem a smetanou. Je to lahoda! Podzimní lahoda, která zahřeje. 🙂 Tak ji zkuste.
Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Vydlabanou dýni nakrájejte na menší kousky, které dejte na plech. Cibuli i česnek očistěte, rozkrojte také na menší kousky a přidejte k dýni. Vše osolte a hojně zalijte olivovým olejem. Nakonec přidejte tymián a dejte péct na cca 20 minut. Upečenou dýni spolu s cibulí a česnekem (tymián už ne) přendejte do středního hrnce, přilijte vývar a přilijte zázvorovu šťávu či přidejte na kousky nasekaný zázvor a cca 5 minut povařte. Poté rozmixujte dohladka spolu se smetanou. Podle chuti přidejte sůl či pepř. Ihned podávejte. Můžete ozdobit smetanou, opraženými dýňovými semínky, krutony chleba či fetou. Na tu ale pozor, je hodně výrazná, tak aby nepřebila jemnou chuť krému.Dýňový krém s pečeným česnekem a cibulí
Ingredients
Instructions