Dýňový krém s pečeným česnekem a cibulí

Podzim a dýně, to prostě patří k sobě, to je jasný. Já se přiznám, že jsem vážně dýňový nadšenec! Vždy začínám polévkou, pak doma vařím risotto, no a dál experimentuju podle toho, co mě napadne. Moje nejoblíbenější stálice z dýně je dýňová polévka, kdy se všechny hlavní suroviny upečou a pak se prakticky jen rozmixujou spolu s vývarem a smetanou. Je to lahoda! Podzimní lahoda, která zahřeje. 🙂 Tak ji zkuste.

Dýňový krém s pečeným česnekem a cibulí

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 4 porce
Prep Time: 10 min Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • 820 g dýně Hokkaido (omytá, rozpůlená a zbavená semínek)
  • 90 g červené či žluté cibule
  • 1 palice česneku
  • 6 snítek tymiánu
  • 2 kávové lžičky zázvorové šťávy, popřípadě malinký kousek zázvoru
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, pepř
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 250 g smetany ke šlehání

Instructions

1

Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

2

Vydlabanou dýni nakrájejte na menší kousky, které dejte na plech.

3

Cibuli i česnek očistěte, rozkrojte také na menší kousky a přidejte k dýni.

4

Vše osolte a hojně zalijte olivovým olejem.

5

Nakonec přidejte tymián a dejte péct na cca 20 minut.

6

Upečenou dýni spolu s cibulí a česnekem (tymián už ne) přendejte do středního hrnce, přilijte vývar a přilijte zázvorovu šťávu či přidejte na kousky nasekaný zázvor a cca 5 minut povařte.

7

Poté rozmixujte dohladka spolu se smetanou.

8

Podle chuti přidejte sůl či pepř.

9

Ihned podávejte. Můžete ozdobit smetanou, opraženými dýňovými semínky, krutony chleba či fetou. Na tu ale pozor, je hodně výrazná, tak aby nepřebila jemnou chuť krému.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..