Pistáciový koláč s malinami a bílou čokoládou

Pokud milujete pistácie, určitě byste měli u tohoto receptu zpozornět! Obsahuje totiž pistácií dost! A ve spojení s kyselkavými malinami a sladkou bílou čokoládou, no co vám budu povídat, je to kombinace naprosto DO-KO-NA-LÁ! Už ta vůně, co se bude linout při pečení z trouby vás uhrane, věřte mi! Není to ale žádná dietka, takže i když se vám bude chtít koláč sníst celý najednou, nedoporučuji to dělat. 🙂

Mé tipy, aby se koláč povedl co nejlépe:

  1. Použijte všechny uvedené ingredience. Neobměňujte je. U pečení to vážně nedoporučuji.
  2. Pistácie i kešu ořechy rozemelte opravdu důkladně.
  3. Těstu i náplni rozhodně dopřejte odpočinek – 2 hodiny v lednici.
  4. Čokoládu přidejte do pistáciové náplně opravdu až nakonec.
  5. Těsto před vložením do dortové formy pořádně rozválejte, aby bylo tenké.
  6. Maliny lze použít čerstvé i mražené. Pokud zvolíte mraženou variantu, není potřeba maliny rozmražovat, zbytečně by zvodnatěly.
  7. Pečte na horní a dolní ohřev s horkovzduchem.

Pistáciový koláč s malinami a bílou čokoládou

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 12-16 kousků
Prep Time: 2 h 30 min Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • Korpus - křehké těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 kávová lžička vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 130 g studeného másla - nakrájené na kostky
  • kůra z půlky pomeranče
  • Náplň:
  • 100 g pistácií (loupaných a nesolených)
  • 150 g kešu ořechů
  • 3 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 kávová lžička vanilkového cukru
  • 25 g hladké pšeničné mouky
  • šťáva a kůra z půlky pomeranče
  • 100 g bílé čokolády
  • 250 g malin (čerstvých či mražených)
  • špetka soli
  • K podávání:
  • 300 g zakysané smetany

Instructions

1

Nejprve připravte korpus. Do mísy od robota přesejte mouku, přidejte nakrájené studené máslo, vejce a žloutek, nastrouhejte kůru z pomeranče. Přidejte oba cukry.

2

Zvolte nástavec typu hák a nechte cca 5-10 minut zpracovat těsto.

3

Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočívat do lednice na 2 hodiny.

4

Mezitím připravte náplň - pistácie i kešu ořechy rozmixujte na hladkou moučku.

5

Do mísy od robotu přesypte namleté ořechy a přidejte vejce, oba cukry, mouku, špetku soli. Vymačkejte také pomerančovou šťávu a přidejte najemno nastrouhanou kůru.

6

Zvolte nástavec typu K a zpracujte těsto. Nakonec přidejte nadrobno pokrájené kousky bílé čokolády.

7

Náplň dejte do uzavíratelné misky a dejte ji také odpočívat do lednice.

8

Před pečením rozehřejte troubu na 180 stupňů.

9

Vychlazené těsto rozválejte na pomoučené ploše do kruhu, který bude odpovídat koláčové formě.

10

Těstem pak překryjte formu a vtlačte jej, aby těsto kopírovalo dno i strany formy. Zbytky těsta, které přečuhují přes okraj opatrně odkrojte.

11

Nyní na těsto naneste rovnoměrně náplň.

12

Nakonec přidejte maliny, které lehce do náplně zatlačte.

13

Nyní dejte na 30-35 minut péct. Já pekla asi 32 minut.

14

Koláč po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

15

Podávejte se zakysanou smetanou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..