Pokud milujete pistácie, určitě byste měli u tohoto receptu zpozornět! Obsahuje totiž pistácií dost! A ve spojení s kyselkavými malinami a sladkou bílou čokoládou, no co vám budu povídat, je to kombinace naprosto DO-KO-NA-LÁ! Už ta vůně, co se bude linout při pečení z trouby vás uhrane, věřte mi! Není to ale žádná dietka, takže i když se vám bude chtít koláč sníst celý najednou, nedoporučuji to dělat. 🙂
Mé tipy, aby se koláč povedl co nejlépe:
- Použijte všechny uvedené ingredience. Neobměňujte je. U pečení to vážně nedoporučuji.
- Pistácie i kešu ořechy rozemelte opravdu důkladně.
- Těstu i náplni rozhodně dopřejte odpočinek – 2 hodiny v lednici.
- Čokoládu přidejte do pistáciové náplně opravdu až nakonec.
- Těsto před vložením do dortové formy pořádně rozválejte, aby bylo tenké.
- Maliny lze použít čerstvé i mražené. Pokud zvolíte mraženou variantu, není potřeba maliny rozmražovat, zbytečně by zvodnatěly.
- Pečte na horní a dolní ohřev s horkovzduchem.
Nejprve připravte korpus. Do mísy od robota přesejte mouku, přidejte nakrájené studené máslo, vejce a žloutek, nastrouhejte kůru z pomeranče. Přidejte oba cukry. Zvolte nástavec typu hák a nechte cca 5-10 minut zpracovat těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočívat do lednice na 2 hodiny. Mezitím připravte náplň - pistácie i kešu ořechy rozmixujte na hladkou moučku. Do mísy od robotu přesypte namleté ořechy a přidejte vejce, oba cukry, mouku, špetku soli. Vymačkejte také pomerančovou šťávu a přidejte najemno nastrouhanou kůru. Zvolte nástavec typu K a zpracujte těsto. Nakonec přidejte nadrobno pokrájené kousky bílé čokolády. Náplň dejte do uzavíratelné misky a dejte ji také odpočívat do lednice. Před pečením rozehřejte troubu na 180 stupňů. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučené ploše do kruhu, který bude odpovídat koláčové formě. Těstem pak překryjte formu a vtlačte jej, aby těsto kopírovalo dno i strany formy. Zbytky těsta, které přečuhují přes okraj opatrně odkrojte. Nyní na těsto naneste rovnoměrně náplň. Nakonec přidejte maliny, které lehce do náplně zatlačte. Nyní dejte na 30-35 minut péct. Já pekla asi 32 minut. Koláč po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Podávejte se zakysanou smetanou.Pistáciový koláč s malinami a bílou čokoládou
Ingredients
Instructions