Domácí pečivo vytváří dle mého názoru teplo domova. Vůně čerstvého pečiva, která se line z trouby, je jednou z těch nejkrásnějších. Tentokrát jsem vycházela z receptu, který tady na blogu už mám, jen lehce jsem ho obměnila a přidala k němu náplň v podobě gorgonzoly a slaniny. Výhodou takových rohlíků pak je, že nemusíte přemýšlet, co si dáte na ně, protože Vám budou takhle jistojistě stačit. 🙂
Recept vznikl ve spolupráci s olivovým olejem Borges. Konkrétně s typem Extra Mild, který je vhodný na smažení a pečení.
Do mísy od robotu přesejte mouku, přidejte droždí, cukr, sůl, olej i vodu. Použijte nástavec typu hák a nechte robota na střední stupeň zpracovat těsto alespoň 10 minut. Těsto přendejte do plastové uzavíratelné mísy, uzavřete víkem a nechte 60 minut kynout. Po této době těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše do kruhu. Těsto nyní nakrájejte na celkem 10-12 dlouhých trojúhelníků. Na každý trojúhelník položte od širšího konce cca do půlky gorgonzolu a položte plátek slaniny. Pokud je moc široká, rozkrojte ji a dejte vytvořené 2 plátky na sebe nebo ji rozkrojte na více kousků a rozmístěte po celé tloušťce a délce těsta. Nyní vytvořte rohlíky tak, že těsto zabalte od širšího konce k úzkému cípu. Rohlíky po stranách prsty stlačte, aby byly hezky uzavřené, můžete je lehce stočit do půlkruhu a dejte je na dva plechy vystlané pečícím papírem. Nechte rohlíkům větší rozestupy, v troubě ještě nakynou. Nyní rohlíky pomašlujte rozšlehaným vajíčkem a posypejte semínkem. Nechte rohlíky kynout ještě 30 minut. Troubu mezitím rozehřejte na 220 stupňů. Poté dejte plechy do trouby a pečte cca 12 minut. Po upečení přikryjte plechy na 5 minut vlhkými utěrkami, ať se zapaří a jsou krásně měkké. Poté nechte vychladnout a pak už můžete jíst. 🙂Rychlé rohlíky plněné gorgonzolou a slaninou
Ingredients
Instructions