Babiččiny recepty: Vláčný velikonoční beránek s praženým kokosem a citrónovou kůrou

Moje babička pekla každé Velikonoce beránka i mazanec. Na její mazanec jsem zatím recept ještě v kuchařce nenašla, zato na beránka ano. Přidala jsem do receptu ještě kokos, který jsem opražila nasucho na pánvi a těsto bylo úžasně vláčné ještě další tři dny, kdy jsme beránka dojídali. Zkuste ho a dejte mi vědět, jak chutnal náš rodinný recept Vám. 🙂

Vláčný velikonoční beránek s praženým kokosem a citrónovou kůrou

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 1 beránek
Prep Time: 15 min Cooking Time: 45 min

Ingredients

  • 220 g polohrubé mouky
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 150 g krupicového cukru
  • 4 vejce pokojové teploty
  • 100 g rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový)
  • 100 g vlažné vody
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 velkého nebo 2 menších chemicky neošetřených citrónů
  • 8 g kypřícího prášku
  • olej ve spreji na vystříkání formy nebo máslo na vymazání
  • polohrubá mouka na vysypání formy

Instructions

1

Troubu předehřejte na 180 stupňů - spodní a horní ohřev s horkovzduchem.

2

Formu důkladně vymažte olejem/máslem a vysypte moukou.

3

Oddělte bílky a žloutky a z bílků vyšlehejte sníh.

4

Poté dejte do mísy od robotu žloutky spolu s cukrem a vyšlehejte je spolu do krásné žluté pěny pomocí nástavce typu K.

5

Mezitím nasucho na pánvi opražte kokos. Trvá to vážně chvilinku, pozor ať jej nespálíte.

6

Ke žloutkům s cukrem poté prosejte moukou, přidejte vychladlý kokos, kypřící prášek, vanilkový cukr, najemno nastrouhanou citrónovou kůru, olej, vodu a vše krásně zapracujte/nechejte zapracovat robota.

7

Nakonec opatrně vmíchejte sníh.

8

Těsto nyní přelijte do formy.

9

Pečte v troubě 45 minut. Před vyndáním zkontrolujte pomocí špejle upečení. Pokud bude na špejli těsto, nechte beránka ještě 5-10 minut v troubě. Kontrolujte jej špejlí, neměl by se péct zase více než je potřeba, aby bylo těsto vláčné a nebylo přepečené.

10

Po upečení nechte 10-15 minut vychladnout a poté jej opatrně vyklopte z formy na mřížku a nechte zcela vychladnout.

11

Beránka pocukrujte moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..