Moje babička pekla každé Velikonoce beránka i mazanec. Na její mazanec jsem zatím recept ještě v kuchařce nenašla, zato na beránka ano. Přidala jsem do receptu ještě kokos, který jsem opražila nasucho na pánvi a těsto bylo úžasně vláčné ještě další tři dny, kdy jsme beránka dojídali. Zkuste ho a dejte mi vědět, jak chutnal náš rodinný recept Vám. 🙂
Troubu předehřejte na 180 stupňů - spodní a horní ohřev s horkovzduchem. Formu důkladně vymažte olejem/máslem a vysypte moukou. Oddělte bílky a žloutky a z bílků vyšlehejte sníh. Poté dejte do mísy od robotu žloutky spolu s cukrem a vyšlehejte je spolu do krásné žluté pěny pomocí nástavce typu K. Mezitím nasucho na pánvi opražte kokos. Trvá to vážně chvilinku, pozor ať jej nespálíte. Ke žloutkům s cukrem poté prosejte moukou, přidejte vychladlý kokos, kypřící prášek, vanilkový cukr, najemno nastrouhanou citrónovou kůru, olej, vodu a vše krásně zapracujte/nechejte zapracovat robota. Nakonec opatrně vmíchejte sníh. Těsto nyní přelijte do formy. Pečte v troubě 45 minut. Před vyndáním zkontrolujte pomocí špejle upečení. Pokud bude na špejli těsto, nechte beránka ještě 5-10 minut v troubě. Kontrolujte jej špejlí, neměl by se péct zase více než je potřeba, aby bylo těsto vláčné a nebylo přepečené. Po upečení nechte 10-15 minut vychladnout a poté jej opatrně vyklopte z formy na mřížku a nechte zcela vychladnout. Beránka pocukrujte moučkovým cukrem. Vláčný velikonoční beránek s praženým kokosem a citrónovou kůrou
Ingredients
Instructions