Domácí máslové housky

Pečivo je pro mě vážně geniální vynález. A přijde mi jako velká škoda, když se někdo pečivu vyhýbá nebo se jej vyloženě děsí. To, že si upečete kvalitní domácí chleba, loupák nebo třeba housku z bílé mouky podle mě neznamená, že jíte něco nezdravého. Samozřejmě je vždy lepší volit mouku celozrnnou, pokud chcete jíst zdravě, ale z vlastní zkušenosti vím, že některé druhy pečiva nebudou nikdy tak dokonalé a nadýchané jako ty z bílé mouky. Proto někdy celozrnnou mouku používám a jindy sáhnu po té klasické bílé. To je případ i těchto máslových houstiček, které jsou úžasně nadýchané a určitě z nich budete stejně nadšení jako já. 🙂

V receptu opět využívám kaši tang zhong, která zajistí větší vláčnost houstiček. Pokud neznáte mé pečivové recepty, mrkněte se třeba sem, kde najdete na zadělání těsto s kaší tang zhong fotopostup. 🙂

A jak na zapletení housky z jednoho pramene najdete tady. 🙂

Domácí máslové housky

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
By Katka Serves: 10-12 kousků
Prep Time: 2 h Cooking Time: 12 min

Ingredients

  • Tang zhong:
  • 60 g plnotučného mléka
  • 25 g vody
  • 20 g hladké pšeničné mouky
  • Těsto:
  • Tang zhong
  • 550 g hladké pšeničné mouky
  • 290 g vlažné vody
  • 65 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce pokojové teploty
  • 22 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 12 g soli
  • Na pomašlování:
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce smetany ke šlehání (nemusí být)
  • celý mák

Instructions

1

Nejprve připravte tang zhong - do rendlíku nalijte mléko, vodu a mouku a pomocí metličky na středním stupni cca 2 minut zahřívejte, až vznikne taková hustá kaše.

2

Nechte kaši zchladnout a zaktivujte droždí.

3

Čerstvé droždí dejte do misky, zasypte cukrem a 10 minut nechte být. Droždí se rozpustí.

4

Pak už je čas na těsto. Mouku prosejte do hnětací mísy, přidejte tang zhong, rozpuštěné droždí, vodu, máslo, vejce a sůl.

5

Zvolte nástavec typu hák a nechte na středním stupni zpracovat 10 minut těsto. To pak přendejte do uzavíratelné plastové mísy, kterou uzavřete a nechte těsto 1 hodinu kynout.

6

Po hodině těsto rozdělte na 10 - 12 stejně velkých kousků. Z každého kousku vyválejte dlouhý pramen a zapleťte z něj housku (spousta návodů na zapletení housek z 1 pramenu najdete na YouTube). Nebo si každý kousek rozdělte ještě na 2 prameny a zapleťte z nich cop.

7

Housky přendejte na plech vystlaný pečícím papírem.

8

Pomašlujte je rozkvedlaným vejcem se smetanou a posypte mákem.

9

Nyní nechte 30-40 minut kynout.

10

Troubu rozehřejte na 230 stupňů - dolní i horní ohřev s horkovzduchem a na spod dejte misku s vodou, aby vznikla pára.

11

Když jsou housky nakynuté, dejte plech/plechy do trouby a pečte 10 - 12 minut.

12

Po upečení plech/plechy s upečenými houskami zakryjte vlhkými utěrkami, aby se zapařily a byly krásně měkoučké.

13

Nechte 20 minut vychladnout a poté můžete jíst. 🙂

2 comments

  1. Úplně nejlepší housky, co jsem kdy pekla. Přítelovi moc chutnají a už nechce jiné! Moc děkuji! 🥰

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..