Pečivo je pro mě vážně geniální vynález. A přijde mi jako velká škoda, když se někdo pečivu vyhýbá nebo se jej vyloženě děsí. To, že si upečete kvalitní domácí chleba, loupák nebo třeba housku z bílé mouky podle mě neznamená, že jíte něco nezdravého. Samozřejmě je vždy lepší volit mouku celozrnnou, pokud chcete jíst zdravě, ale z vlastní zkušenosti vím, že některé druhy pečiva nebudou nikdy tak dokonalé a nadýchané jako ty z bílé mouky. Proto někdy celozrnnou mouku používám a jindy sáhnu po té klasické bílé. To je případ i těchto máslových houstiček, které jsou úžasně nadýchané a určitě z nich budete stejně nadšení jako já. 🙂
V receptu opět využívám kaši tang zhong, která zajistí větší vláčnost houstiček. Pokud neznáte mé pečivové recepty, mrkněte se třeba sem, kde najdete na zadělání těsto s kaší tang zhong fotopostup. 🙂
A jak na zapletení housky z jednoho pramene najdete tady. 🙂
Nejprve připravte tang zhong - do rendlíku nalijte mléko, vodu a mouku a pomocí metličky na středním stupni cca 2 minut zahřívejte, až vznikne taková hustá kaše. Nechte kaši zchladnout a zaktivujte droždí. Čerstvé droždí dejte do misky, zasypte cukrem a 10 minut nechte být. Droždí se rozpustí. Pak už je čas na těsto. Mouku prosejte do hnětací mísy, přidejte tang zhong, rozpuštěné droždí, vodu, máslo, vejce a sůl. Zvolte nástavec typu hák a nechte na středním stupni zpracovat 10 minut těsto. To pak přendejte do uzavíratelné plastové mísy, kterou uzavřete a nechte těsto 1 hodinu kynout. Po hodině těsto rozdělte na 10 - 12 stejně velkých kousků. Z každého kousku vyválejte dlouhý pramen a zapleťte z něj housku (spousta návodů na zapletení housek z 1 pramenu najdete na YouTube). Nebo si každý kousek rozdělte ještě na 2 prameny a zapleťte z nich cop. Housky přendejte na plech vystlaný pečícím papírem. Pomašlujte je rozkvedlaným vejcem se smetanou a posypte mákem. Nyní nechte 30-40 minut kynout. Troubu rozehřejte na 230 stupňů - dolní i horní ohřev s horkovzduchem a na spod dejte misku s vodou, aby vznikla pára. Když jsou housky nakynuté, dejte plech/plechy do trouby a pečte 10 - 12 minut. Po upečení plech/plechy s upečenými houskami zakryjte vlhkými utěrkami, aby se zapařily a byly krásně měkoučké. Nechte 20 minut vychladnout a poté můžete jíst. 🙂Domácí máslové housky
Ingredients
Instructions
Úplně nejlepší housky, co jsem kdy pekla. Přítelovi moc chutnají a už nechce jiné! Moc děkuji! 🥰
To mám radost! 🙂