Podzim je pro mne roční období, kdy přestávám mít chuť na lehká jídla a saláty a užívám si chvíle, kdy si můžu dát hutné a teplé jídlo. V tento čas miluji dušené hovězí na víně, krémové a luštěninové polévky a smetanová jídla. A gratinované brambory jsou prostě něco úžasného.
Gratinované brambory
Ingredients
- 760 g brambor
- 500 g krémové smetany 15% tuku nebo smetany ke šlehání 33%
- 10 g másla
- 2 stroužky česneku
- špetka muškátového oříšku
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- 100 g nastrouhaného sýru Gruyère
- 100 g nastrouhaného sýru parmazánu nebo Gran Moravia
Instructions
Brambory oškrábejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky.
Plátky vložte do zapékací mísy a vrstvěte na sebe. Jednotlivé vrstvy lehce osolte a opepřete.
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
V rendlíku rozehřejte máslo, jakmile se rozpustí přidejte smetanu, plátky česneku a muškátový oříšek. Chvilku zahřejte a odstavte z ohně.
Horkou smetanou zalijte plátky brambor.
Brambory ještě posypte nastrouhaným sýrem.
Brambory nyní dejte zapéct do trouby na cca 30-40 minut.
Brambory musí být měkké, smetana vytvořit hustější omáčku a sýr musí být hnědý či zlatavý.
Hotové brambory nechte chvilku zchladnout a můžete je posypat posekanou petrželkou a pažitkou.