Gratinované brambory

Podzim je pro mne roční období, kdy přestávám mít chuť na lehká jídla a saláty a užívám si chvíle, kdy si můžu dát hutné a teplé jídlo. V tento čas miluji dušené hovězí na víně, krémové a luštěninové polévky a smetanová jídla. A gratinované brambory jsou prostě něco úžasného.

Gratinované brambory

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Serves: 4
Prep Time: 10 minut Cooking Time: 30 minut

Ingredients

  • 760 g brambor
  • 500 g krémové smetany 15% tuku nebo smetany ke šlehání 33%
  • 10 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 g nastrouhaného sýru Gruyère
  • 100 g nastrouhaného sýru parmazánu nebo Gran Moravia

Instructions

1

Brambory oškrábejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky.

2

Plátky vložte do zapékací mísy a vrstvěte na sebe. Jednotlivé vrstvy lehce osolte a opepřete.

3

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

4

V rendlíku rozehřejte máslo, jakmile se rozpustí přidejte smetanu, plátky česneku a muškátový oříšek. Chvilku zahřejte a odstavte z ohně.

5

Horkou smetanou zalijte plátky brambor.

6

Brambory ještě posypte nastrouhaným sýrem.

7

Brambory nyní dejte zapéct do trouby na cca 30-40 minut.

8

Brambory musí být měkké, smetana vytvořit hustější omáčku a sýr musí být hnědý či zlatavý.

9

Hotové brambory nechte chvilku zchladnout a můžete je posypat posekanou petrželkou a pažitkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..