Tento rok jsem se s vervou pustila do skandinávských vánočních receptů a musím říct, že mě vážně nadchly a v našem jídelníčku budou určitě i pro následující roky. 🙂
Tentokrát mám pro Vás recept na norské masové kuličky. Všichni známe především díky obchodům Ikea ty švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou a brambory. Sama je miluji, ale receptů na ně už je plný Internet, a tak jsem se rozhodla, že připravím trochu jinou variantu a tou jsou právě norské masové kuličky. Obsahují pouze vepřové mleté maso, vejce, mouku, muškátový oříšek, mletý zázvor, sůl a pepř a jsou chuťově velmi jemné. K nim doporučuji připravit i salát z červené řepy, který naleznete zde a slavnostní pečené brambory. 🙂 Recept na ně, najdete tady. Věřím, že budete stejně nadšení, jako já. 🙂
Do mísy dejte maso. Přidejte sůl a koření, také vejce a mouku a vše důkladně rukama promíchejte. Měla by vzniknout celistvá a hutnější směs, aby se daly vytvořit kuličky/karbanátky. V pánvi rozehřejte větší vrstvu oleje, rukama vytvořte kuličky či větší karbanátky - záleží na Vás a smažte na vyšším středním stupni z obou stran, z každé strany alespoň 5 minut, aby byly propečené. Servírujte s pečenými brambory či bramborovou kaší a salátem z červené řepy.Norské masové kuličky
Ingredients
Instructions
To vypada dobre. Urcite zkusim, jen budu trochu Babica a dam hovezi ci kruti. Veprove nejim, nechutna mi. A ten salat i brambory me lakaji uz dlouho. Dekuji za inspiraci a vsechny recepty.
Když dáte jiné maso, určitě nebudete ani trochu Babica. 🙂 Ať se povedou! 🙂