Pečení domácího pečiva je pro mě velká radost, takže stále vymýšlím, co nového bych mohla upéct. Když jsem tvořila vánoční recepty pro Bonami, kdy jeden z receptů byly chlebíčky s domácím vlašským salátem, pustila jsem se i do domácí veky. Je skvělá a vláčná a chlebíčky z ní jsou opravdu delikátní záležitost. Přináším Vám tedy recept i s fotopostupem. 🙂
Nejprve připravte tang zhong - do rendlíku nalijte mléko, vodu a mouku a pomocí metličky na středním stupni cca 2 minut zahřívejte, až vznikne taková hustá kaše. Nechte kaši zchladnout a zaktivujte droždí. Čerstvé droždí dejte do misky, zasypte 2 kávovými lžičkami cukru a 10 minut nechte být. Droždí se rozpustí. Pak už je čas na těsto. Mouky prosejte do hnětací mísy, přidejte tang zhong, droždí, mléko, máslo, olej a sůl. Zvolte nástavec typu hák a nechte na středním stupni zpracovat 10 minut těsto. To pak přendejte do uzavíratelné plastové mísy, kterou uzavřete a nechte těsto 1 hodinu kynout. Po hodině těsto rozválejte na pomoučené ploše do tvaru obdélníku a zamotejte, po strany jakoby zahněte a vytvarujte do obloučku. Veku nyní potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky. Nechte nyní 1 hodinu kynout. Troubu rozehřejte na 250 stupňů a naspod trouby dejte misku s vodou, ať vznikne pára. Prvních 5 minut pečte na 250 stupňů a poté ztlumte troubu na 180 stupňů a pečte dalších 30 minut. Pokud by se veka moc rychle pekla shora, zakryjte ji alobalem, ať se nespalí. Po upečení nechte 1 hodinu vychladnout a poté můžete krájet.Domácí chlebíčková veka
Ingredients
Instructions
Vypadá hodně dobře..a šlo by mouku napůl říznout celozrnnou jemně mletou?🙂
Šlo, ale počítejte s tím, že nebude tak nadýchaná, jako u každého pečiva, kde se používá celozrnná mouka. 🙂
Tak upečeno, půl na půl hladká a celozrnná jemně mletá, jen s olejem a narostla až moc👍