Domácí chlebíčková veka

Pečení domácího pečiva je pro mě velká radost, takže stále vymýšlím, co nového bych mohla upéct. Když jsem tvořila vánoční recepty pro Bonami, kdy jeden z receptů byly chlebíčky s domácím vlašským salátem, pustila jsem se i do domácí veky. Je skvělá a vláčná a chlebíčky z ní jsou opravdu delikátní záležitost. Přináším Vám tedy recept i s fotopostupem. 🙂

Rozdrobené droždí s cukrem.
Příprava tang zhong.
Hotové tang zhong.
Kašička z droždí a cukru.
Těsto před nakynutím.
Nakynuté těsto.
Těsto je potřeba rozválet.
A zatočit.

Domácí chlebíčková veka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...
By Katka Serves: 1 veka
Prep Time: 2 h Cooking Time: 35 min

Ingredients

  • Tang zhong:
  • 60 g plnotučného mléka
  • 20 g pšeničné chlebové mouky
  • 25 g vody
  • Těsto:
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g pšeničné chlebové mouky
  • 12 g soli
  • 250 g plnotučného vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 40 g másla pokojové teploty
  • 25 g slunečnicového či řepkového oleje
  • 1 vejce pokojové teploty
  • sezamová semínka

Instructions

1

Nejprve připravte tang zhong - do rendlíku nalijte mléko, vodu a mouku a pomocí metličky na středním stupni cca 2 minut zahřívejte, až vznikne taková hustá kaše.

2

Nechte kaši zchladnout a zaktivujte droždí.

3

Čerstvé droždí dejte do misky, zasypte 2 kávovými lžičkami cukru a 10 minut nechte být. Droždí se rozpustí.

4

Pak už je čas na těsto. Mouky prosejte do hnětací mísy, přidejte tang zhong, droždí, mléko, máslo, olej a sůl.

5

Zvolte nástavec typu hák a nechte na středním stupni zpracovat 10 minut těsto. To pak přendejte do uzavíratelné plastové mísy, kterou uzavřete a nechte těsto 1 hodinu kynout.

6

Po hodině těsto rozválejte na pomoučené ploše do tvaru obdélníku a zamotejte, po strany jakoby zahněte a vytvarujte do obloučku.

7

Veku nyní potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky.

8

Nechte nyní 1 hodinu kynout.

9

Troubu rozehřejte na 250 stupňů a naspod trouby dejte misku s vodou, ať vznikne pára.

10

Prvních 5 minut pečte na 250 stupňů a poté ztlumte troubu na 180 stupňů a pečte dalších 30 minut. Pokud by se veka moc rychle pekla shora, zakryjte ji alobalem, ať se nespalí.

11

Po upečení nechte 1 hodinu vychladnout a poté můžete krájet.

3 comments

    1. Šlo, ale počítejte s tím, že nebude tak nadýchaná, jako u každého pečiva, kde se používá celozrnná mouka. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..