Strouhané řezy od dětství miluju. A tak jsem vzala recept od mojí babičky, trošku si ho přizpůsobila a vzniklo skvělé propojení kakaového těsta z celozrnné mouky a tvarohového krému s citrónovou chutí. Je to velmi rychle hotový, jednoduchý a vážně skvělý dezert.
Aby se Vám vše povedlo, tak ja má, použijte do korpusu suroviny z lednice pokojové teploty. Tvaroh si také vytáhněte předem. Sníh ale šlehejte ze studených bílků z lednice.



Strouhané řezy z celozrnné mouky s tvarohem
Ingredients
- 300 g hladké celozrnné ječné či pšeničné mouky
- 200 g změklého másla
- špetka soli
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce holandského kakaa
- 1 kypřící prášek bez fosfátů
- 75 g moučkového cukru
- 600 g jemného tvarohu na pečení (v papíru)
- kůra z 1 citrónu
- 150 g medu
- 3 žloutky
- 3 bílky
Instructions
Do hnětací mísy prosejte mouku, kakao, cukr, přidejte sůl, máslo, vejce a kypřící prášek a pomocí metly typu K zpracujte těsto.
Těsto rozdělte na 2 kusy a dejte na hodinu vychladit do lednice.
Po této době vyšlehejte z bílků tuhý sníh.
Tvaroh smíchejte s medem, žloutky a najemno nastrouhanou citrónovou kůrou a nakonec opatrně zapracujte sníh.
Pekáček či zapékací mísu (rozměry té mé jsou 30x24) vyložte pečícím papírem.
Na dno formy na pečící papír nastrouhejte přes hrubou stranu struhadla první část těsta.
Na něj rozprostřete tvarohovou směs.
Nakonec zastrouhejte druhou částí těsta.
Dejte péct do předehřáté trouby na 170 stupňů na 45 minut.
Po upečení nechejte vychladnout, poté nakrájejte na řezy a podávejte.

