Dýňové období je tady a já jsem tak šťastná! 😀 Za prvé už jsem se moc těšila na podzim a za druhé tuto oranžovou surovinu doslova zbožňuju! 🙂 Jedním z mých oblíbených jídel je dýňové risotto, které je neuvěřitelně dobré! 🙂 Tak si ho zkuste taky připravit.
Aby se Vám risotto povedlo, použijte opravdu co nejkvalitnější suroviny, ideálně z italského obchodu. Ta chuť ricotty například je nezaměnitelná! Na risotto použijte také rýži na risotto – Carnaroli, Arborio či Vialone Nano. Tato rýže má více škrobu a proto je na risotto vhodná. Při vaření rýži podlívejte vývarem, určitě ne vodou! Nemělo by správně plnou chuť. A co je nejdůležitější, risotto by mělo být tekuté a na talíři se rozlít, takže na to také myslete.
Věřím, že s těmito radami se Vám povede dokonale a pochutnáte si na něm stejně, jako my doma.
Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni omyjte a nakrájejte na větší kousky, dejte ji do zapékací mísy. Česnek zbavte slupky a také dejte do zapékací mísy. Pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a dejte na 20 - 30 min péct doměkka do trouby. Ohřejte v rendlíku vývar. Mezitím v hlubší pánvi rozehřejte 2.lžíci olivového oleje, cibuli zbavte slupky a nakrájejte ji nadrobno. Cibuli orestujte a přidejte rýži, kterou také lehce orestujte. Nyní přilijte víno a nechte odpařit. Ztlumte plamen na střední vyšší (já mám na indukci 14 stupňů a na risotto volím stupeň 11). Teď je čas na vývar, přilijte ho do pánve ale pouze tolik, aby byla rýže ponořená a vždy jak se odpaří, přilijte další vývar, takto postupujte až do chvíle než je rýže na skus. Upečenou dýni a česnek rozmixujte dohladka spolu s ricottou a smetanou. Dýňové pyré přidejte do uvařené rýže. Přidejte najemno nastrouhaný sýr, promíchejte a podle chuti dosolte a dopepřete. Risotto by mělo být tekutější, na talíří by se mělo takzvaně rozlít. 🙂 Podávejte s pečeným či grilovaným kuřecím prsem.Dýňové risotto s pečeným česnekem a ricottou
Ingredients
Instructions