Dýňové risotto s pečeným česnekem a ricottou

Dýňové období je tady a já jsem tak šťastná! 😀 Za prvé už jsem se moc těšila na podzim a za druhé tuto oranžovou surovinu doslova zbožňuju! 🙂 Jedním z mých oblíbených jídel je dýňové risotto, které je neuvěřitelně dobré! 🙂 Tak si ho zkuste taky připravit.

Aby se Vám risotto povedlo, použijte opravdu co nejkvalitnější suroviny, ideálně z italského obchodu. Ta chuť ricotty například je nezaměnitelná! Na risotto použijte také rýži na risotto – Carnaroli, Arborio či Vialone Nano. Tato rýže má více škrobu a proto je na risotto vhodná. Při vaření rýži podlívejte vývarem, určitě ne vodou! Nemělo by správně plnou chuť. A co je nejdůležitější, risotto by mělo být tekuté a na talíři se rozlít, takže na to také myslete.
Věřím, že s těmito radami se Vám povede dokonale a pochutnáte si na něm stejně, jako my doma.

Dýňové risotto s pečeným česnekem a ricottou

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 3-4 porce
Prep Time: 10 min Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • půlka dýně Hokkaido
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř (doporučuji červený kampotský pepř)
  • 140 g ricotty
  • 60 g smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 bílá cibule
  • 200 g rýže Arborio
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • 750 ml - 1 l kuřecího či hovězího vývaru
  • 50 g sýru Gran Moravia či Parmezánu

Instructions

1

Rozehřejte troubu na 180 stupňů.

2

Dýni omyjte a nakrájejte na větší kousky, dejte ji do zapékací mísy.

3

Česnek zbavte slupky a také dejte do zapékací mísy.

4

Pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a dejte na 20 - 30 min péct doměkka do trouby.

5

Ohřejte v rendlíku vývar.

6

Mezitím v hlubší pánvi rozehřejte 2.lžíci olivového oleje, cibuli zbavte slupky a nakrájejte ji nadrobno.

7

Cibuli orestujte a přidejte rýži, kterou také lehce orestujte.

8

Nyní přilijte víno a nechte odpařit.

9

Ztlumte plamen na střední vyšší (já mám na indukci 14 stupňů a na risotto volím stupeň 11).

10

Teď je čas na vývar, přilijte ho do pánve ale pouze tolik, aby byla rýže ponořená a vždy jak se odpaří, přilijte další vývar, takto postupujte až do chvíle než je rýže na skus.

11

Upečenou dýni a česnek rozmixujte dohladka spolu s ricottou a smetanou.

12

Dýňové pyré přidejte do uvařené rýže.

13

Přidejte najemno nastrouhaný sýr, promíchejte a podle chuti dosolte a dopepřete.

14

Risotto by mělo být tekutější, na talíří by se mělo takzvaně rozlít. 🙂

15

Podávejte s pečeným či grilovaným kuřecím prsem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..