Bánh mì je vietnamské jídlo označující plněnou bagetu. Zpravidla obsahuje paštiku, majonézu, jarní cibulku, nakládanou mrkev, salátovou okurku a koriandr. Co se týče masové části, můžete použít trhané maso, masové kuličky, ale třeba i „obyčejnou“ šunku. V každém případě je to za mě úžasné street foodové jídlo, a tak jsem se rozhodla s tímto pokrmem zapojit do soutěže s Rohlíkem, kterou vyhlásil Food blog roku pro tento rok. A jak tedy na tuto bagetu?






Bánh mì
Ingredients
- Trhané kuřecí maso:
- 600 g kuřecích prsou
- 2 polévkové lžíce řepkového či slunečnicového oleje
- 1 střední bílá cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 kávové lžička mleté sladké papriky
- 1 kávová lžička mletého římského kmínu
- čerstvě mletý pepř
- 1 polévková lžíce krystalového cukru
- 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 2 polévková lžíce worcestru
- 2 polévkové lžíce balsamica
- 300 ml vody
- Nakládaná mrkev:
- 140 g mrkve
- 20 g krystalového cukru
- 50 ml rýžového octa
- 1 kávová lžička soli
- 90 ml horké vody
- Na bagetu:
- 2 velké francouzské bagety
- 150 g játrové paštiky
- 1/3 salátové okurky nakrájené na tenké plátky
- čerstvý koriandr
- jarní cibulka nakrájená na kolečka
- vepřová šunka na verzi se šunkou
Instructions
Nejprve připravte nakládanou mrkev.
Ohřejte vodu v rychlovarné konvici.
Požadované množství vody přelijte do hrníčku a přidejte k ní cukr, sůl a rýžový ocet, promíchejte.
Mrkev očistěte a nakrájejte na tenké nudličky.
Nudličky dejte do misky a zalijte je sladkokyselým nálevem, který jste připravili.
Mrkev nechte 1-1,5 hodiny nakládat, poté nálev slijte. Mezitím připravte maso.
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na kostky.
V hrnci rozehřejte olej a na něm nejprve orestujte cibuli s česnekem.
Poté přidejte i maso.
Osolte, opepřete, přidejte koření, protlak, cukr, balsamico, worcestr a podlijte vodou.
Ztlumte plamen, zakryjte hrnec či pánev pokličkou a nechte dusit 1,5 hodiny, aby bylo maso měkké a dalo se vidličkami roztrhat.
Nyní můžete kompletovat bagetu.
Bagety dejte na chvilku do trouby, aby byly křupavé.
Poté je rozkrojte napůl, abyste měli 4 kusy na 4 porce a každou rozkrojte ještě podélně, ale nerozřízněte ji celou, nechte jeden okraj spojený, ať se Vám lépe jí.
Jednu stranu bagety nyní namažte paštikou a druhou majonézou.
Na paštiku položte dostatek trhaného masa nebo šunku dle chuti.
Na maso či šunku položte plátky okurky, poté nakládanou mrkev, jarní cibulku a koriandr.
Stejně postupujte i u dalších kousků baget.
Ihned servírujte.

