Kvásková pizza

Pizza a těstoviny, tak to jsou přesně ta jídla, která miluje snad každý. A možná proto jsou u nás doma na jídelníčku poměrně často. Já osobně kombinuji ty tučnější varianty – smetanové omáčky, carbonara, boloňské lasagne s odlehčenými – zeleninové omáčky, rajčatové omáčky u pizzy dělám často variantu tvarohového těsta. A vždy to projde a je to super chutné jídlo.
Dnes mám pro Vás ve spolupráci s firmou AEG, jejich troubou a setem na pizzu recept na základní kváskovou pizzu. Tak doufám, že se Vám recept bude líbit a pustíte se do něj s velkou chutí. 🙂

Kvásková pizza

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
By Katka Serves: 4 pizzy
Prep Time: 24 h Cooking Time: 12 min

Ingredients

  • Rozkvas
  • 20 g kvásku
  • 100 g vody
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • Těsto
  • 65 g rozkvasu - ze zbytku upečte chleba 🙂
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 20 g třtinového cukru
  • 12 g soli
  • 25 g olivového oleje
  • 250 g vlažné vody
  • Náplň
  • 400 g sekaných rajčat
  • špetka soli
  • 1 kávová lžička sušeného oregána
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 250 g šunky - nejlépe italské prosciutto cotto
  • 150 - 200 g mozzarely na pizzu (není to ta v nálevu, pozor!) - většinou ji seženete v italských potravinách v sýrovém pultu
  • rukola nebo čerstvá bazalka na ozdobu

Instructions

1

Jako první připravte večer předem kvas - pokud plánujete dělat pizzu k večeři. Pokud k obědu, kvas připravte ráno den předem.

2

Kvásek nejdříve rozmíchejte ve vodě a poté přidejte i mouku a pořádně spolu propojte.

3

Mísu s kvasem přikryjte potravinovou fólií a nechte 12 hodin odpočívat.

4

Druhý den ráno (pizza na večeři) nebo ten den večer (pizza k obědu) zadělejte těsto.

5

Do mísy přesejte mouku, přidejte cukr, sůl, olej, vodu a rozkvas. Ze zbývajícího rozkvasu můžete třeba udělat lívance nebo chleba. 🙂

6

Těsto nyní zpracujte. Pokud to děláte v robotu, použijte nástavec typu hák a na střední stupeň nechte 10 minut pracovat.

7

Těsto dejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte 12 hodin zrát.

8

Pokud je to možné, těsto během zrání třikrát přeložte a opět vraťte do mísy.

9

Po 12 hodinách těsto rozdělte na 4 stejně velké kousky, které vyválejte do kruhu a položte na ně náplň.

10

Troubu rozehřejte na 250 stupňů.

11

Rajčatovou směs uděláte takto - sekaná rajčata dejte do mixéru, přidejte, sůl, oregáno a olej a promixujte.

12

Pizzovou placku položte na pečící papír, potřete rajčatovou směsí, ozdobte šunkou dle chuti a nakrájenou mozzarelou a dejte do rozpálené trouby na pizza kámen i s pečícím papírem. Pizza se Vám tak nepřilepí a navíc se lépe na papíru přenáší.

13

Pečte 10 - 12 minut.

14

Po upečení vyjměte z trouby, nechte chvilku vychladnout, ozdobte bazalkou či rukolou a krájejte pizza kráječem.

15

Takto upečte všechny 4 pizzy.

16

Pozn. Pokud neumíte pracovat s kvasem a chtěli byste použít droždí, zadělejte těsto s 7 g sušeného droždí nebo 30 g čerstvého a nechte kynout pouze 1 hodinu. U náplní a pečení postupujte úplně stejně. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..