Pizza a těstoviny, tak to jsou přesně ta jídla, která miluje snad každý. A možná proto jsou u nás doma na jídelníčku poměrně často. Já osobně kombinuji ty tučnější varianty – smetanové omáčky, carbonara, boloňské lasagne s odlehčenými – zeleninové omáčky, rajčatové omáčky u pizzy dělám často variantu tvarohového těsta. A vždy to projde a je to super chutné jídlo.
Dnes mám pro Vás ve spolupráci s firmou AEG, jejich troubou a setem na pizzu recept na základní kváskovou pizzu. Tak doufám, že se Vám recept bude líbit a pustíte se do něj s velkou chutí. 🙂
Jako první připravte večer předem kvas - pokud plánujete dělat pizzu k večeři. Pokud k obědu, kvas připravte ráno den předem. Kvásek nejdříve rozmíchejte ve vodě a poté přidejte i mouku a pořádně spolu propojte. Mísu s kvasem přikryjte potravinovou fólií a nechte 12 hodin odpočívat. Druhý den ráno (pizza na večeři) nebo ten den večer (pizza k obědu) zadělejte těsto. Do mísy přesejte mouku, přidejte cukr, sůl, olej, vodu a rozkvas. Ze zbývajícího rozkvasu můžete třeba udělat lívance nebo chleba. 🙂 Těsto nyní zpracujte. Pokud to děláte v robotu, použijte nástavec typu hák a na střední stupeň nechte 10 minut pracovat. Těsto dejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte 12 hodin zrát. Pokud je to možné, těsto během zrání třikrát přeložte a opět vraťte do mísy. Po 12 hodinách těsto rozdělte na 4 stejně velké kousky, které vyválejte do kruhu a položte na ně náplň. Troubu rozehřejte na 250 stupňů. Rajčatovou směs uděláte takto - sekaná rajčata dejte do mixéru, přidejte, sůl, oregáno a olej a promixujte. Pizzovou placku položte na pečící papír, potřete rajčatovou směsí, ozdobte šunkou dle chuti a nakrájenou mozzarelou a dejte do rozpálené trouby na pizza kámen i s pečícím papírem. Pizza se Vám tak nepřilepí a navíc se lépe na papíru přenáší. Pečte 10 - 12 minut. Po upečení vyjměte z trouby, nechte chvilku vychladnout, ozdobte bazalkou či rukolou a krájejte pizza kráječem. Takto upečte všechny 4 pizzy. Pozn. Pokud neumíte pracovat s kvasem a chtěli byste použít droždí, zadělejte těsto s 7 g sušeného droždí nebo 30 g čerstvého a nechte kynout pouze 1 hodinu. U náplní a pečení postupujte úplně stejně. 🙂Kvásková pizza
Ingredients
Instructions