Dokonalé hamburgerové housky

Dlouho jsem hledala recept na hamburgerové housky, které by krásně vyskočily a byly nadýchané. A jsou tady! Tohle je přesně ten recept, kdy upečete bulky, na které bude každý ještě několik dnů po grilovačce myslet. A během karantény máte dost času na trénink. 🙂

Aby se housky povedly, použijte suroviny, které jsou uvedeny v receptu. Vše z lednice musí mít pokojovou teplotu. Mléko používejte vlažné. Dodržte časy kynutí. 🙂

Tang zhong.
Aktivace droždí s cukrem.
Zaktivované – rozpuštěné droždí.

Vzešlý kvásek.
Suroviny před zamícháním.
Těsto po zpracování před nakynutím.
Nakynuté těsto.

Dokonalé hamburgerové housky

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Katka Serves: 8 housek
Prep Time: 2 h 20 min Cooking Time: 12 min

Ingredients

  • Tang zhong
  • 60 g plnotučného mléka
  • 27 g vody
  • 20 g chlebové pšeničné mouky
  • Housky
  • 20 g čerstvého droždí - pokojové teploty
  • 25 g cukru krupice
  • 120 g plnotučného mléka . vlažné
  • 160 g hladké pšeničné mouky
  • 160 g chlebové pšeničné mouky
  • 7 g soli
  • 1 vejce - pokojové teploty
  • 1 žloutek - pokojové teploty
  • 42 g řepkového či slunečnicového oleje
  • 1 vejce a 1 polévková lžíce mléka na potření - pokojové teploty
  • sezamová semínka na posypání

Instructions

1

Nejprve připravte tang zhong - do rendlíku nalijte mléko, vodu a mouku a pomocí metličky na středním stupni cca 2 minut zahřívejte, až vznikne taková hustá kaše.

2

Nechte kaši zchladnout a zaktivujte droždí.

3

Čerstvé droždí dejte do misky, zasypte 2 kávovými lžičkami cukru a 10 minut nechte být. Droždí se rozpustí.

4

Poté připravte kvásek - droždí smíchejte s cukrem a vlažným mlékem. Dobře promíchejte a nechte opět 10 minut stát, ať kvásek vzejde.

5

Pak už je čas na těsto. Mouky prosejte do hnětací mísy, tang zhong, přidejte kvásek, vejce a žloutek, sůl a olej.

6

Zvolte nástavec typu hák a nechte na středním stupni zpracovat 10 minut těsto. To pak přendejte do plastové či dřevěné mísy - lépe vodí teplo. Zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.

7

Nakynuté těsto rozdělte na 8 stejně velkých kousků a z nich vytvarujte bulky a dejte je na mělký plech vyložený pečícím papírem.

8

Bulky ihned pomašlujte rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a posypte sezamem.

9

Plech přikryjte hlubokým plechem a nechte housky ještě 40 min až hodinu kynout.

10

Troubu rozehřejte na 220 stupňů. Pokud nemáte funkci páry, dejte na dno misku s vodou.

11

Plech s nakynutými houskami vložte do trouby. 8 minut pečte na 220 stupňů a další 4 na 200 stupňů. Nicméně je kontrolujte, ať se nepřipálí.

12

Po vychladnutí plech s houskami zakryjte vlhkou utěrkou a nechte 5 minut, ať změknou.

18 comments

  1. Dvě věci:
    1) Na co je v receptu ten Tang Zhong, když se nikde nepřidává?
    2) Píšete-li česky, pak správně je: zamícháme….

    1. Dobrý den, omlouvám se, psala jsem už pozdě večer. Opraveno. Tang zhong se dává do hnětací mísy se všemi surovinami a je tam pro to, že do sebe natáhne vodu z těsta, které by pak mělo být vláčnější. 🙂

  2. Dnes jsem dělala,mouku jsem dala špaldovou,žitnou a pšeničnou,byly měkoučké,výborné.Děkuji za recept

  3. Ahoj, ta chlebová mouka má v tomto receptu důležitou roli nebo by šlo komplet z hladké, zkoušel někdo? 🙂

    1. Ahoj, hamburgerove housky jsou uplne dokonale, mekkoucke a krasne vypadaji😊 vyborny recept! Delala jsem je ze suseneho drozdi a povedly se paradne

  4. Dobrý den, housky jsou chuťově moc dobre, jenom mám problém ze mi kynou spis do šířky než do výšky (jakoby se tak rozjedou do stran), nevíte kde by mohl byt problém? Mám přidat mouku aby bylo testo hustejsi? Poměrně lepí před prvním kynutim

    1. Dobrý den, přidala bych určitě mouku, pokud hodně lepí. Určitě to může být tím, že se rozjíždí. 🙁 Zatím mi teda nikdo o tomto nepsal, ale je možné, že máte mouku, která méně saje tekutinu.

        1. Je důležité těsto opravdu dobře zpracovat a jednotlivé bulky pořádně vytvarovat. 🙂 Věřím, že u příštího pokusu to bude lepší. 🙂

  5. Dobrý den. Včera jsem vyrobila housky jenom z hladké mouky a byly vynikající. Můj syn málem snědl všechny! Prý je ve vývinu…

  6. Dobrý den, bulky jsou luxusní. Děkuji za recept.
    Zkoušela jste místo droždí i z rozkvasu? A pokud ano, mohu se zeptat jaký je postup? Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..