Tvarohový nekynutý mazanec

Mazanec. Sladký bochánek, jehož těsto je vlastně stejné jako na vánočku, se peče na Velikonoce. Tradičně se peče na Bílou sobotu. Dnes již na mazanec existuje mnoho receptů. U mě na blogu najdete recept na klasický kynutý z droždí, pak i z kvasu a aby to bylo kompletní, přidávám recept ještě na tvarohový, který nepotřebuje kynout, protože se do něj dává kypřící prášek. 🙂 Díky tvarohu je pak vláčný. V receptu popisuji i odlehčenou variantu, kdy můžete do těsta přidat přírodní sladidlo erythritol místo cukru a vanilkový protein místo vanilkového cukru. Nepoznáte rozdíl a makro hodnoty mazance se o něco změní. Je to jen na Vás. 🙂

Tvarohový nekynutý mazanec

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 1 kus
Prep Time: 15 min Cooking Time: 60 min

Ingredients

  • 160 g změklého másla
  • 180 g pudrového erythritolu nebo moučkového cukru
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 250 g jemného tvarohu na pečení
  • 1 odměrka (30 g) vanilkového proteinu nebo 1 vanilkový cukr
  • 500 g hladké špaldové mouky
  • kůra z 1 citrónu
  • 1 kypřící prášek bez fosfátu
  • špetka soli
  • 50 g mandlí plátků plus hrst na posypání mazance
  • 50 g rozinek přes noc namočených v tuzemském rumu
  • trocha rozšlehaného vajíčka na potření mazance

Instructions

1

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

2

Do mísy od robotu dejte máslo a erythritol či cukr. Zvolte nástavec typu metla a ušlehejte máslo s cukrem do pěny.

3

Poté přidejte rozšlehaná vajíčka (malou část oddělejte na potření mazance) a tvaroh a opět spolu vyšlehejte.

4

Nyní přidejte najemno nastrouhanou citrńovou kůru, protein či vanilkový cukr, prosejte mouku, přidejte sůl a kypřící prášek.

5

Vyměňte nástavec metla za typ hák a nechte cca 10 minut zpracovat těsto. Před koncem přidejte ještě mandle a rozinky a zapracujte. Těsto by mělo být elastické, trochu lepivé.

6

Těsto dejte ještě na pomoučenou pracovní desku, párkrát jej přeložte a vytvarujte bochánek. Ten přendejte na plech vystlaný pečícím papírem.

7

Mazanec raději nenařezávejte, protože se může při pečení rozjet do stran místo aby rostl do výšky (osobní zkušenost :-)).

8

Mazanec pomašlujte vajíčkem, posypejte mandlovými plátky a dejte péct.

9

Prvních 30 min pečte na 180 stupňů, dalších 20 - 30 minut na 160 stupňů. Pokud se budete shora rychlé péct, tak jej přikryjte alobalem.

10

Před koncem pečení mazanec ve středu zkuste špejlí. Pokud se na ni lepí těsto, nechte ho ještě dopéct. Bacha na to, abyste jej nepřepekli, byl by pak zbytečně suchý.

11

Po upečení nechte hodinu vychladnout na mřížce.

12

Dobrou chuť. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..