Kváskový mazanec

Velikonoce už jsou za rohem, a tak je čas přemýšlet nad tím, jaký mazanec se letos bude péct. 🙂 Já si původně myslela, že upeču ten, který jsem na blog dávala před rokem. Nicméně nemám doma droždí, mám kvásek a navíc jsem dostala na Instagramu otázku, jestli se do kváskového mazance pustím. A tak jsem nad tím dlouho nepřemýšlela a pustila se do něj. Musím říct, že je naprosto skvělý, ale Vy to určitě posoudíte sami. 🙂 Tak do toho. 🙂

Kváskový mazanec

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 1 mazanec
Prep Time: 16 h Cooking Time: 1 h

Ingredients

  • Rozkvas:
  • 20 g pšeničného kvásku
  • 100 g vlažné vody
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 10 g mletého cukru
  • Těsto:
  • Rozkvas
  • 250 g polohrubé pšeničné mouky
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 165 g cukru krupice
  • 8 g vanilkového cukru
  • půl kávové lžičky soli
  • 3 žloutky pokojové teploty
  • nastrouhaná citrónová kůra z 1 citrónu
  • 220 g bio plnotučného mléka vlažného
  • 150 g másla
  • 100 g rozinek
  • tuzemák na namočení rozinek
  • 50 g mandlí plátků a trocha mandlových plátků na posypání
  • 1 bílek pokojové teploty

Instructions

1

Nejlépe večer předem připravte rozkvas. Kvásek rozmíchejte ve vodě, poté přidejte cukr, opět promíchejte a nakonec i mouku a opět promíchejte.

2

Na misku s kváskem upevněte potravinářskou fólii a nechte 12 hodin kvasit.

3

2 hodiny před přípravou těsta namočte rozinky do tuzemského rumu.

4

Ráno připravte těsto. Do hnětací mísy prosejte přes sítko obě mouky, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl, žloutky, citrónovou kůru a rozkvas.

5

V rendlíku zahřejte mléko, aby bylo vlažné a rozpusťte v něm máslo. Směs nalijte k do mísy k mouce a ostatním surovinám.

6

Nakonec přidejte plátky mandlí. Rozinky se přidají až posléze.

7

Nyní zvolte nástavec typu hák a nechte zpracovat cca 10 minut těsto. 2 minuty před koncem přidejte ještě okapané rozinky a 1 lžíci rumu.

8

Těsto nyní přendejte do plastové mísy (vodí lépe teplo a je tak lepší pro kynutí).

9

Mísu zakryjte utěrkou a nechte 4 hodiny kynout. Během kynutí těsto vždy po hodině párkrát přeložte a zase nechte odpočívat.

10

Neděste se, že těsto neznásobí svůj objem tak, jako kdybyste použili droždí. S kváskem to prostě tak je. V troubě Vám mazanec však krásně vyskočí.

11

Rozehřejte troubu na 220 stupňů. Já používám mód horní spodní ohřev s horkovzduchem a funkcí páry. Pokud tuto funkci nemáte, dejte naspod trouby mističku s 150 ml vody.

12

Když je trouba rozehřátá, vystlete plech pečícím papírem, přendejte na něj těsto a zformujte jej do tvaru mazance.

13

Pomašlujte bílkem, posypte mandlovými plátky a nožem nakrojte uprostřed do kříže.

14

Nyní dejte do trouby péct.

15

Snižte teplotu na 210 stupňů a pečte prvních 10 minut.

16

Po 10 minutách snižte teplotu na 195 stupňů a pečte dalších 10 minut.

17

Nakonec snižte teplotu na 170 stupňů a pečte dalších 50 minut.

18

Pokud by se mazanec začal připalovat, zakryjte jej opatrně alobalem v průběhu pečení.

19

Před koncem pečení do středu mazance zapíchněte špejli, pokud na ní bude těsto, pečte dalších 10 minut.

20

Poté opět zkuste špejlí střed mazance. Vyndávejte jej z trouby až ve chvíli, kdy bude i střed propečen.

21

Po upečení nechte minimálně hodinu vychladnout, ať se nesrazí vnitřek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..