Kváskové loupáky

Koronavirová karanténa je v plném proudu, a tak mnoho z nás tráví volné chvilky v kuchyni a zkouší nové recepty. 🙂 Já si obstarala konečně opět kvásek a pustila jsem se do pečení. A protože na loupáky jsem měla zálusk už opravdu dlouho, tak dnes přišla řada na ně. 🙂 Tak si je zkuste také upéct.


Kváskové loupáky

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...
By Katka Serves: 10 kusů
Prep Time: 18 h Cooking Time: 20 min

Ingredients

  • Rozkvas
  • 20 g pšeničného nebo žitného kvásku
  • 100 g vlažné vody
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • Loupáky
  • Kvas
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 65 g másla
  • 2 vejce
  • 165 g plnotučného mléka
  • 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • celý mák

Instructions

1

Kvásek v hlubší míse rozmíchejte ve vodě, poté přidejte i mouku a zamíchejte.

2

Poté kvas přikryjte utěrkou a nechte 12 hodin při pokojové teplotě vzejít, nejlepší je to přes noc.

3

Po 12 hodinách založte těsto.

4

Do mísy dejte mouku, rozpuštěné máslo, vlažné mléko, sůl, vejce, cukr a kvas (1 lžíci schovejte na příští pečení).

5

Zvolte nástavec typu hák a cca 10 minut nechte zpracovat těsto.

6

Poté přendejte těsto do plastové mísy a nechte kynout 2 - 4 hodiny.

7

Nyní těsto rozdělte na 10 stejně velkých kousků, které jednotlivě vyválejte do trojúhelníku - přidala jsem na začátek receptu fotky pro představu. Loupák zabalte od širokého okraje k cípu a vytvarujte do tvaru loupáku.

8

Loupáky položte na plech s pečícím papírem a nechte další hodinu kynout.

9

Před koncem kynutí rozehřejte troubu na 230 stupňů.

10

Na dno trouby položte nádobku s vodou, ať se vytvoří pára.

11

Loupáky pomašlujte žloutkem rozmíchaným s mlékem a posypte mákem a dejte péct na cca 15 - 20 minut. Kontrolujte je, ať se nepřipálí,

12

Po upečení je přendejte na mřížku a přikryjte vlhkou utěrkou, ať se zapaří a jsou krásně měkké.

13

Nechte alespoň 30 minut vychladnout. 🙂

Recept vznikl ve spolupráci s farmářským eshopem Scuk.

16 comments

  1. Dobrý den,
    šla by část hladké mouky nahradit celozrnnou špaldovou?
    Děkuji za odpověď

    1. Dobrý den, s celozrnnou moukou nemám u kynutého těsta dobrou zkušenost. Loupáky nejsou pak tak nadýchané. Zaměnit to samozřejmě lze, ale výsledek nebude takový, jaký by měl být.

  2. Ahoj Kači, děkuji za recept. Loupacky zrovna kynou, tak jsem zvědavá na výsledek. Mě osobně by mi u receptu pomohl detailnější foto postup, rozkvasu, nakynuteho těsta. Tak jen takový tip pro zlepšení.
    Hezký den,
    Petra

    1. Ahoj, děkuji za připomínku. Až je příště budu péct, což bude určitě brzy, tak nafotím a doplním. 🙂

  3. Dobry den, dnes som robila lupacky podla Vasho receptu. na chut su vyborne, ale mala som ich take hutnejsie, neboli take nadychane prosim Vas cim to mohlo byt?dakujem

    1. Dobrý den, dodržela jste dobu kynutí? Popřípadě zkuste do trouby umístit nádobku s vodou, aby se pekly v páře. 🙂

      1. Dobrý deň, áno dobu kysnutia som dodržala, ale v dome máme chladno mohlo to byť tým, že by mali kysnúť dlhšie?

        1. Dobrý den, pokud máte doma chladno, je jasné, že budou kynout hůře. Zkuste těsto dát příště na teplé místo popřípadě nechte kynout v troubě na nízkou teplotu.

  4. Dobrý den loupacky jsou super jen takové hutné a nejsou nadýchane… 🙁 kynout jsem je nechala možná i delší dobu jelikož jsem čekala až manžel donese mák 🙈a vodu v troubě jsem měla tak nrvim kde se stala chyba 🙁

    1. Dobrý den, důležitá je i teplota pro kynutí. Máte doma teplo nebo chladněji? Použila jste žitný nebo pšeničný kvásek? Mouku jste zvolila pšeničnou nebo jinou?

  5. dobry den.loupáky už jsem dělal 4x z dvojnásobné dávky.dá se nějak.vypočítat poměr když budu chtít.vyměnit moučkový cukr za med? loupáky dělal jsem i šneky suprové

    1. Dobrý den, asi bych dala stejné množství jako cukru. Ale možná bude těsto tekutější, takže bych přidala mouku, aby bylo těsto dle Vašeho pocitu správné. 🙂

  6. Vypadá skvele , jen kdybych si je chtěla upéct na snidani, tak nevím , kdy bYch musela vstavat 😀

    1. Upéct den předem. Anebo místo kvasu použijte kvásek z droždí – na 500 g mouky 20 g čerstvého droždí. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..