Vláčný kefírový perník

Stačí jen několik surovin a velká dobrota může být na světě. Tenhle vláčný kefírový perník stojí stoprocentně za vyzkoušení. 🙂

Vláčný kefírový perník

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 1 perník
Prep Time: 20 min Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • 200 g polohrubé pšeničné mouky
  • 200 g polohrubé špaldové mouky (můžete však použít jen pšeničnou)
  • 100 g medu
  • 100 g cukru krupice
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 2 kávové lžičky perníkového koření (já použila od Koření od Antonína a vřele doporučuji)
  • špetka soli
  • 500 ml kefíru
  • 100 ml řepkového či slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 2 kávové lžičky kypřícího prášku bez fosfátů do perníku
  • 1 kávová lžička jedlé sody

Instructions

1

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

2

V míse smíchejte sypké suroviny - prosejte přes síto obě mouky a kakao.

3

Přidejte cukr, sůl a promíchejte.

4

V jiné míse smíchejte kefír, vejce, med a olej.

5

Nyní přilijte tekutou směs k mouce a propojte, aby vznikla hladká tekutější směs.

6

Nakonec přidejte sodu a kypřící prášek, promíchejte.

7

Hlubší plech či chlebovou formu vystlete pečícím papírem a přelijte perníkovou směs.

8

Nyní dejte péct do trouby. Pokud pečete v hlubším plechu, mělo by stačit 20 min. Pokud pečete v chlebové formě, pečte 40 min. Pokud by se Vám perník začal v té chlebové formě nahoře připalovat, položte na něj opatrně během pečení pečící papír.

9

Po upečení nechte vychladnout.

10

Perník je skvělý jen tak samotný, ale můžete ho samozřejmě pomazat marmeládou, polít čokoládou a nakonec ozdobit mandlemi anebo jednotlivé kousky pomazat arašídovým či mandlovým máslem a ozdobit borůvkami. 🙂

6 comments

  1. Mohu se prosím zeptat, zda je myšlen kefír jako klasické kefírové mléko nebo je to něco jiného ve smyslu jogurtu nebo podobně ? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..