Vánočka nesmí o Vánocích chybět. To je jasná věc přece! 🙂 Která je ale ta nejlepší, dokonalá, křupavá a zároveň vláčná? Podle mne je to přesně tato. Tak ji vyzkoušejte. 🙂
Rozinky namočte do tuzemáku. Droždí rozdrobte do misky, trochu jej pocukrujte a nechejte jej stát, začne se rozpouštět. Ve chvíli, kdy je rozpuštěné, přidejte trochu vlažného mléka a 2 polévkové lžíce mouky, vytvořte kvásek a nechte jej vzejít cca 10 minut. Mouku přesejte do hnětací mísy, přidejte prosátý cukr, vanilku, sůl, vejce i žloutky, máslo, mléko a kůru z citrónu. Nakonec přilijte kvásek, zvolte nástavec typu hák a nechte zpracovat těsto, ideálně 15-20 minut. Ke konci přidejte i okapané rozinky a mandle a zapracujte je do těsta. Těsto nyní přendejte do plastové mísy vysypané moukou, lehce těsto ještě rukama propracujte, poté jej pomoučete, přikryjte utěrkou a nechte jej alespoň 1 hodinu kynout. Klidně i 2-3 hodiny. Poté z těsta vytvořte 5 či 9 stejně velkých částí, ze kterých vyválejte stejně dlouhé a tlusté prameny a z těch zapleťte vánočku. Je mi jasné, že je to pro někoho komplikovaný úkol, takže doporučuji videa na youtube nebo na Instagramu Maškrtnice, ta má na zapletení skvělé video. Vánočku nyní nechte 45 min či hodinu kynout. Troubu rozehřejte na 170 stupňů. Žloutek rozmíchejte se smetanou a potřete jím vánočku. Vánočku můžete potřít popřípadě i bílky místo smetany se žloutkem. Vánočku nakonec posypejte plátky mandlí. Dejte péct na 45 minut. Pokud se bude vánočka shora dělat rychleji, přikryjte ji alobalem či kouskem pečícího papíru. Po upečení ihned potřete rozpuštěným máslem s tuzemákem. Tím opravdu nešetřete. Vánočku nechte zcela vychladnout a až poté jí krájejte.Božská vánočka
Ingredients
Instructions
Ahoj, dalo by se čerstvé droždí nahradit sušeným? Žijeme na Zélandu a čerstvé se tu shání horkotežko 🙂
Omlouvám se za pozdní odpověď! Určitě dalo, použila bych tím pádem 14 g sušeného droždí a připravila kvásek z trochy vlažného mléka, cukru, mouky a poté zapracovala do těsta.