Málokterý dort má tolik verzí jako právě dort mrkvový. Já už našla tolik receptů. Kdo se v tom má vyznat, že jo? Který je teda ten nejlepší? Který je dokonalý? To je otázka. Otázkou je, co Vám přesně chutná. Já miluju vláčný korpus a nakyslý krém z Philadelphie a Lučiny oslazený medem. Celkově sladký akorát. A takový tenhle carrot cake je.



Dokonalý carrot cake
Ingredients
- 4 vejce
- špetka soli
- 240 g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml panenského řepkového či slunečnicového oleje
- 100 ml plnotučného mléka
- 390 g bílé pšeničné polohrubé mouky
- 9 g kypřícího prášku
- 256 g = 6 najemno nastrouhaných mrkví
- 150 g mixu ořechů - vlašské, pekany, mandle
- 2 kávové lžičky skořice
- nastrouhaná citrónová kůra z 1 citrónu
- +máslo/olej a polohrubá mouka na vysypání formy
- 260 g smetany ke šlehání
- 200 g Lučiny
- 250 g Philadelphie
- 3 polévkové lžíce medu
- 1 kávová lžička čerstvé citrónové šťávy
Instructions
Suroviny z lednice na korpus = vejce a mléko musí mít pokojovou teplotu!
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Oddělte bílky od žloutků.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu.
Žloutky vyšlehejte s cukrem (krystalovým i vanilkovým) do pěny, přidejte olej a mléko a zašlehejte.
Poté do mísy prosejte mouku spolu s kypřícím práškem a skořicí, opět promíchejte.
Nyní opatrně zamíchejte sníh.
Ořechy pomelte, měly by mít hrubší konzistenci a přidejte je do mísy spolu s mrkví a citrónovou kůrou.
Vše znovu promíchejte, aby vzniklo celistvé těsto.
Formu vymažte máslem či olejem a vysypte polohrubou moukou.
Opatrně do formy přelijte těsto a dejte péct na 50-60 minut.
Korpus zkontrolujte vprostřed špejlí, pokud na ni nezůstane těsto, korpus je hotový.
Korpus nechte vychladnout a připravte krém.
Smetanu vyšlehejte do šlehačky, přidejte Lučinu a Philadelphii a promíchejte, aby vznikl hladký krém.
Nakonec přidejte med a citrónovou šťávu, opět propojte.
Korpus seřízněte, aby byl rovný a rozdělte jej cukrářským nožem na 3 stejně tlusté pláty.
Spodní přendejte na dortový podložku a pomažte jej téměř 1/3 krému, který cukrářskou stěrkou rovnoměrně rozetřete.
Nyní na krém polože prostřední korpus a opět pomažte krémem a to samé zopakujte i s vrchním korpusem.
Zbylý krém rozmažte stěrkou i dokola dortu po stranách. Nemusí být dokonalý, já zvolila úpravu semi-naked, takže je sice po stranách pomazaný krémem, ale vykukuje i korpus.
Dort nyní dejte nejlépe přes noc zachladit.
Druhý den ozdobte dle Vaší fantazie, třeba jako já pomocí rozmarýnu, borůvek a mochyně.

Dobrý den

Ráda bych dort upekla na naši rodinnou oslavu a proto by mě zajímalo, na kolik osob +/- tady ten Váš dort vychází.
My budeme mít 30 lidí, takže ho asi budu muset nějak zvětšit
Děkuji, Šárka
Dobrý den, porcí je cca 12-14, podle velikosti samozřejmě, nicméně pro 30 osob bych určitě upekla dva.
Krém se mi nepovedl, byl moc tekutý. Příště si najdu jiný recept na krém. V těstu stačí méně cukru, jinak mi těsto chutnalo.
S tím krémem mě to moc mrzí, mě se vždy povedl, tak snad najdete recept, který Vám bude vyhovovat.