Jestli je nějaká kuchyně, kterou mám nejradši, je to asi italská. 🙂 Pizza, těstoviny, saláty, mořské plody, ale také italské dezerty mě prostě vždycky dostanou a nejsem schopná těmto dobrotám prostě odolat. 🙂
Tento klasický koláč z křehkého těsta s marmeládou prý najdete v severní Itálii v každém pekařství a každá kuchařka má na něj prý svůj recept. Já se trochu obávala, že koláč bude suchý, ale je v něm tolik marmelády a těsto obsahuje tolik másla, že se toho nebojte. Je to naprosto dokonalý koláč. Jednoduchý, rychlý, s minimem surovin, ideální k snídani, tak i odpoledne k čaji. 🙂



Máslo nakrájejte na menší kousky. Do mísy od robotu nasypte mouku, přidejte máslo, žloutky, cukr, kůru a šťávu z pomeranče a rum. Použijte nástavec typu hák a nechte robota 5-10 na střední stupeň zpracovat těsto. Hotové těsto dejte do misky a nechte 30 minut odpočinout v lednici. Poté vymažte koláčovou formu máslem a vysypte moukou. Z těsta odkrojte jednu čtvrtinu, tu si odložte a těsto na pomoučené desce vyválejte do kruhu. Těsto nyní vtlačte do koláčové formy a těsto, které přesahuje kraje odřízněte. Z těsta, které jste si odložili, nyní vyválejte obdélník a pomocí rádýlka nakrájejte pásky na mřížku, kterou ozdobíte koláč. Těsto ve formě pokryjte marmeládou a na ní vytvořte z těstových pásků mřížku. Koláč dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 35 minut.
Italský koláč s malinovou marmeládou
Ingredients
Instructions
