Musím se přiznat, nejsem žádný velký milovník cukroví. O Vánocích mi stačí tak maximálně 5 kousků. 🙂 Takže prostě nepeču. Jediné cukroví, které připravuji, a to většinou pouze v jedné dávce, protože nám to stačí, jsou tyto kokosové kuličky. 🙂 A tak jsem si říkala, že by mělo být i u mě na blogu. 🙂
Kokosové kuličky z jáhel
Ingredients
- 100 g jáhel
- 400 ml kokosového mléka
- špetka soli
- 100 g kokosového oleje
- 100 g rozinek
- tuzemský rum na namočení rozinek
- 50 g mandlové mouky
- 50 g plátků mandlí
- 2 polévkové lžíce medu nebo podle chuti
- 100 g strouhaného kokosu
- 150 g 75% čokolády
- 75 g másla
- na ozdobu strouhaný kokos, nasekané ořechy nebo sušené květy
Instructions
Jáhly dejte do hrnce, zalijte je mlékem se špetkou soli a na mírném plameni vařte cca 20 minut, až vznikne kaše, tu nechte vychladnout.
Rozinky namočte do rumu.
Vychladlou kaši smíchejte s rozinkami, mandlovou moukou, plátky mandlí, medem, kokosovým olejem a kokosem. Měla by vzniknout celistvá lepivější hmota. Ochutnejte ji, podle chuti doslaďte a dejte ji vychladit do lednice.
Poté můžete ze studené a ztuhlé hmoty tvarovat kuličky, které ještě obalte v čokoládě.
Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni.
Kuličky v rozpuštěné čokoládě obalte a dejte na plech vystlaný pečícím papírem. Nechte venku nebo v lednici pořádně zatuhnout a poté je můžete odlepit a přendat do uzavíratelné mísy nebo na servírovací táč/talíř.
Uchovávejte v lednici, kuličky vydrží určitě týden. Déle u nás nevydrželi. 🙂