Ach ty dýně! Taky je milujete? Já bych mohla jíst cokoliv dýňového a asi bych se toho nepřejedla. Dýňový krém je už klasika, dýňový quiche naprostá dokonalost, dýňové noky taktéž, novinkou na blogu je pak dýňový chlebíček a nebo tyto dýňové slané lívance, které jsem objevila v jedné úžasné francouzské kuchařce. 🙂 Tak si doma určitě něco uvařte. 🙂
Dýňové slané lívance s bylinkovočesnekovým máslem
V míse smíchejte dýňové pyré, vejce, smetanu, nastrouhaný sýr, mouku, popřípadě sůl a prášek do pečiva a vše promíchejte až vznikne hladké těsto. Pokud není dostatečně tekuté, přilijte plnotučné mléko nebo smetanu. Těsto by mělo být hladké, ale tekuté, aby se na lívanečníku krásně rozteklo do všech stran. 🙂 Pánev na lívance potřete mašlovačkou trochou oleje a jak se pánev rozehřejte, usmažte na ní postupně lívance. Lívanec vždy otáčejte, až se spodní strana opeče do zlatava až hnědava a až se vrchní strana zacelí, tudíž když na ni sáhnete, neotiskne se Vám na prst těsto. V tuto chvíli lívanec otočte a smažte i z druhé strany. V rendlíčku rozehřejte máslo, přidejte k němu bylinky a česnek a na mírném ohni vše zahřejte, aby se chutě propojily. Hotové lívance polijte máslem a můžete udělat ještě ze zakysané smetany, tvarohu či řeckého jogurtu dip. Úplně postačí smíchat smetanu, tvaroh či jogurt s trochou soli, pepře a čerstvými bylinkami - pažitka, listová petržel. 🙂
Ingredients
- 200 g pyré z Hokkaido dýně
- 1 bio vejce
- 100 g créme fraîche (zakysaná smetana francouzského typu, která má kolem 30% tuku)
- 50 g sýru parmazánového typu
- 180 g hladké pšeničné nebo bílé špaldové mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- špetka soli, ale pokud solíte méně, není potřeba, protože sýr je dost slaný
- dle potřeby smetana ke šlehání nebo bio plnotučné mléko
- 80 g másla
- hrst čerstvých bylinek - rozmarýn, tymián, šalvěj
- 2 stroužky česneku
- troška řepkového oleje na pomazání lívancové pánvce
Instructions
V míse smíchejte dýňové pyré, vejce, smetanu, nastrouhaný sýr, mouku, popřípadě sůl a prášek do pečiva a vše promíchejte až vznikne hladké těsto. Pokud není dostatečně tekuté, přilijte plnotučné mléko nebo smetanu. Těsto by mělo být hladké, ale tekuté, aby se na lívanečníku krásně rozteklo do všech stran. 🙂
Pánev na lívance potřete mašlovačkou trochou oleje a jak se pánev rozehřejte, usmažte na ní postupně lívance. Lívanec vždy otáčejte, až se spodní strana opeče do zlatava až hnědava a až se vrchní strana zacelí, tudíž když na ni sáhnete, neotiskne se Vám na prst těsto. V tuto chvíli lívanec otočte a smažte i z druhé strany.
V rendlíčku rozehřejte máslo, přidejte k němu bylinky a česnek a na mírném ohni vše zahřejte, aby se chutě propojily.
Hotové lívance polijte máslem a můžete udělat ještě ze zakysané smetany, tvarohu či řeckého jogurtu dip. Úplně postačí smíchat smetanu, tvaroh či jogurt s trochou soli, pepře a čerstvými bylinkami - pažitka, listová petržel. 🙂