Věřím, že Jamieho Olivera všichni znáte a pokud ne, tak je to velmi známý britský kuchař a autor mnoha kuchařek. Jeho recepty jsou povětšinou jednoduché a celkem rustikální. Nyní vydal novou kuchařku a ta nese název 5 INGREDIENCÍ. Zaměřuje se tak na jednoduché, ale chutné recepty s minimem úsilí a surovin.
Když jsem kuchařku doma vybalila z obalu, ve kterém mi ji MLD Publishing zaslalo k recenzi, můj muž mi ji ihned vzal z ruky a začal jí listovat. V tu chvíli jsem se dost podivila, protože Jirka a kuchařky a především Jirka a vaření, to nejde moc k sobě. 😀 Po chvilce listování manžel však prohlásil: „To je bezvadný, to je kuchařka přímo pro mě.“ Koukla jsem se na něj s dost překvapeným výrazem a zeptala jsem se ho, jestli mu nespadlo něco na hlavu. Když mě však ubezpečil, že je naprosto v pořádku a při smyslech, já jsem zajásala! Že bych měla doma konečně muže, který mi uvaří něco dobrého, prostře stůl a zapálí svíčky a já si konečně užiju večeři jako v amerických filmech? 🙂 Kuchařku mám doma skoro už měsíc a zatím stále doufám, že se tento můj sen naplní. Možná ji Jirkovi zabalím pod stromeček jako fór, aby si připomněl své nadšení. 😀 Nicméně tímto chci říct, že pokud máte doma muže, který by rád vařil, ale odrazuje ho náročnost receptů, kuchařka je pro něj opravdu ideální. 🙂
Já osobně jsem z ní také nadšená. Od chvíle, co mám miminko, mi na vaření moc času nezbývá a povětšinou vařím po večerech. Večer se mi však už do ničeho těžkého nechce pouštět, takže jsem teď mistr ve vymýšlení rychlých receptů. Inspirace ale není nikdy dost, takže Jamie Oliver mi aktuálně dost pomáhá. 🙂
Kuchařka je po stylistické stránce naprosto dokonalá. U každého receptu je nádherná fotka konkrétního jídla a také jsou u popisu receptu vyfoceny jednotlivé suroviny. Samotný recept je pak sepsán srozumitelně a stručně, což člověka okamžitě naladí k jeho vyzkoušení. 🙂
Co se týče obsahu, kuchařka je rozdělena do jednotlivých kapitol podle hlavní ingredience či typu jídla, a to konkrétně na Saláty, Italské těstoviny, Vejce, Kuře, Ryby, Zelenina, Hovězí, Vepřové, Jehněčí, Rýže a nudle a Sladkosti. Jak už jsem zmínila, recepty jsou velmi jednoduché. Každý recept splňuje název kuchařky a tvoří jej 5 hlavních ingrediencí. Nepočítá se tam ale pepř, sůl, olivový olej na vaření, extra panenský olivový olej a červený vinný ocet. Ty jsou však v receptech také uvedeny. Ačkoliv jsou recepty i pro začátečníky, není to žádná nuda, ba naopak. Jamie kombinuje odzkoušené i méně známé kombinace surovin a pokrmy jsou inspirovány především italskou či asijskou kuchyní.
Kdybych kuchařku měla ohodnotit, dala bych jí 10 bodů z 10. Vážně! Podle mne je v jednoduchosti síla a Jamie to jen potvrzuje. Pro dokonalý pokrm nemusíte vařit z 20 surovin, bohatě stačí, když jsou jednotlivé ingredience kvalitní, chutné a čerstvé a pak to už jde samo. Z amatéra a člověka, který je vařením nepolíbený se rázem může stát zkušený kuchař. A pokud to ještě stíháte, kuchařka je podle mne skvělým dárkem pod stromeček pro všechny, kteří chtějí vařit poctivé a domácí jídlo a nestrávit v kuchyni půl dne. 🙂