Tak jsem máma! A je to skvělý! Jen je to slaďování se s miminkem trochu náročné. 🙂 Najednou si člověk uvědomí, kolik měl před narozením dítěte času a jak bylo snadné vyrazit jen tak někam ven. 🙂 Ale také uvařit nebo něco upéct se aktuálně po 2 týdnech od porodu stává náročnější aktivitou. Člověk musí najednou vychytat dobu, kdy dítě spí a někdy si můžete naplánovat, že miminko bude spát od 10 do 13, jenže ejhle, ono třeba spát nechce. A pak se celý časový harmonogram posouvá a oběd vaříte až k večeři. A to jste ještě rádi. Aktuálně jsem totiž dost šťastná za zapečené tousty anebo hotovou omáčku od Marks&Spencer, ke které si uvařím jen noky nebo těstoviny. Občas se ale fakt poštěstí a já mám navíc chuť něco tvořit, a tak vznikl i tento dokonalý dýňový quiche, na který jsem recept našla ve francouzské kuchařce. 🙂
Ingredience na jeden quiche
Listové těsto
250 g vychlazeného másla
250 g hladké mouky
špetka soli
1 kávová lžička šťávy z citrónu
125 ml ledové vody
- 75 g másla nakrájejte na kostky a dejte je do mísy od robotu. Zbytek másla nechejte v lednici.
- Přidejte mouku, sůl, citrónovou šťávu a vodu.
- Použijte nástavec typu hák a nechte robota vypracovat těsto.
- Když je těsto hotové, zabalte jej do potravinové fólie a nechte jej vychladit v lednici 1 hodinu.
- Po hodině těsto vyndejte a vyválejte jej do obdélníkového tvaru.
- Máslo dejte mezi dva kusy papíru na pečení a vyválejte jej na placku.
- Vyválené máslo nyní položte doprostřed rozváleného těsta a zbylým těstem máslo zabalte.
- Nyní těsto s máslem opět vyválejte, aby se obě části propojily.
- Poté těsto zabalte na třetiny a třetinu ještě přeložte na polovinu a těsto zabalte opět do potravinové fólie a nechte 15 minut vychladit.
- Po 15 minutách, těsto znovu vyválejte, přeložte na třetiny a tu ještě na polovinu a opět těsto zabalte do potravinové fólie a nechte 15 minut vychladit.
- Tento postup ještě dvakrát opakujte a poté už můžete tvořit koláč.
TIP: Recept na listové těsto mám od Kitchenette, kde je i postup hezky vysvětlen a nafocen – ZDE.
Dýňová náplň do koláče
600 g dýně Hokkaido
4 snítky rozmarýnu
extra panenský olivový olej
sůl
pepř
100 g slaniny v kuse
1 větší cibule
2 vaječné žloutky
2 bílky
250 ml smetany ke šlehání
špetka muškátového oříšku
- Troubu rozehřejte na 190 stupňů.
- Dýni očistěte, rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na větší kostky.
- Kostky dýně dejte do zapékací mísy, přidejte rozmarýn, sůl, pepř, olivový olej a dejte péct na 30 minut do trouby.
- Slaninu nakrájejte na kostičky.
- Cibuli zbavte slupky a nakrájejte ji na půlkolečka.
- V pánvi na troše olivového oleje orestujte slaninu a když pustí tuk, přidejte pokrájenou cibuli.
- Restujte do té doby, až je cibule sklovatá. Poté pánev odstavte ze sporáku.
- Když je dýně upečená, přendejte ji do mixéru, přidejte ještě trošku soli, smetanu, žloutky a muškátový oříšek a vše rozmixujte do hladka.
- Z bílků vyšlehejte sníh a ten opatrně zamíchejte do dýňové směsi.
- Nakonec do dýňové směsi zamíchejte i orestovanou slaninu s cibulí.
- Listové těsto nyní vyválejte a vystlete jim koláčovou formu.
- Těsto, které přečuhuje, odkrojte.
- Těsto propíchejte vidličkou a přendejte na něj dýňovou směs.
- Formu s koláčem dejte nyní do trouby, která je předehřátá na 190 stupňů a pečte 30 minut.
- Po upečení troubu vypněte, ale koláč v ní ještě nechte po dobu 5 minut a poté jej teprve vyndejte.
- Koláč nechte vychladnout a poté ihned servírujte.
1 comment