Dýňový quiche z domácího listového těsta

Tak jsem máma! A je to skvělý! Jen je to slaďování se s miminkem trochu náročné. 🙂 Najednou si člověk uvědomí, kolik měl před narozením dítěte času a jak bylo snadné vyrazit jen tak někam ven. 🙂 Ale také uvařit nebo něco upéct se aktuálně po 2 týdnech od porodu stává náročnější aktivitou. Člověk musí najednou vychytat dobu, kdy dítě spí a někdy si můžete naplánovat, že miminko bude spát od 10 do 13, jenže ejhle, ono třeba spát nechce. A pak se celý časový harmonogram posouvá a oběd vaříte až k večeři. A to jste ještě rádi. Aktuálně jsem totiž dost šťastná za zapečené tousty anebo hotovou omáčku od Marks&Spencer, ke které si uvařím jen noky nebo těstoviny. Občas se ale fakt poštěstí a já mám navíc chuť něco tvořit, a tak vznikl i tento dokonalý dýňový quiche, na který jsem recept našla ve francouzské kuchařce. 🙂

Ingredience na jeden quiche

Listové těsto

250 g vychlazeného másla

250 g hladké mouky

špetka soli

1 kávová lžička šťávy z citrónu

125 ml ledové vody

 

  1. 75 g másla nakrájejte na kostky a dejte je do mísy od robotu. Zbytek másla nechejte v lednici.
  2. Přidejte mouku, sůl, citrónovou šťávu a vodu.
  3. Použijte nástavec typu hák a nechte robota vypracovat těsto.
  4. Když je těsto hotové, zabalte jej do potravinové fólie a nechte jej vychladit v lednici 1 hodinu.
  5. Po hodině těsto vyndejte a vyválejte jej do obdélníkového tvaru.
  6. Máslo dejte mezi dva kusy papíru na pečení a vyválejte jej na placku.
  7. Vyválené máslo nyní položte doprostřed rozváleného těsta a zbylým těstem máslo zabalte.
  8. Nyní těsto s máslem opět vyválejte, aby se obě části propojily.
  9. Poté těsto zabalte na třetiny a třetinu ještě přeložte na polovinu a těsto zabalte opět do potravinové fólie a nechte 15 minut vychladit.
  10. Po 15 minutách, těsto znovu vyválejte, přeložte na třetiny a tu ještě na polovinu a opět těsto zabalte do potravinové fólie a nechte 15 minut vychladit.
  11. Tento postup ještě dvakrát opakujte a poté už můžete tvořit koláč.

TIP: Recept na listové těsto mám od Kitchenette, kde je i postup hezky vysvětlen a nafocen – ZDE.

 

Dýňová náplň do koláče

600 g dýně Hokkaido

4 snítky rozmarýnu

extra panenský olivový olej

sůl

pepř

100 g slaniny v kuse

1 větší cibule

2 vaječné žloutky

2 bílky

250 ml smetany ke šlehání

špetka muškátového oříšku

 

  1. Troubu rozehřejte na 190 stupňů.
  2. Dýni očistěte, rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na větší kostky.
  3. Kostky dýně dejte do zapékací mísy, přidejte rozmarýn, sůl, pepř, olivový olej a dejte péct na 30 minut do trouby.
  4. Slaninu nakrájejte na kostičky.
  5. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte ji na půlkolečka.
  6. V pánvi na troše olivového oleje orestujte slaninu a když pustí tuk, přidejte pokrájenou cibuli.
  7. Restujte do té doby, až je cibule sklovatá. Poté pánev odstavte ze sporáku.
  8. Když je dýně upečená, přendejte ji do mixéru, přidejte ještě trošku soli, smetanu, žloutky a muškátový oříšek a vše rozmixujte do hladka.
  9. Z bílků vyšlehejte sníh a ten opatrně zamíchejte do dýňové směsi.
  10. Nakonec do dýňové směsi zamíchejte i orestovanou slaninu s cibulí.
  11. Listové těsto nyní vyválejte a vystlete jim koláčovou formu.
  12. Těsto, které přečuhuje, odkrojte.
  13. Těsto propíchejte vidličkou a přendejte na něj dýňovou směs.
  14. Formu s koláčem dejte nyní do trouby, která je předehřátá na 190 stupňů a pečte 30 minut.
  15. Po upečení troubu vypněte, ale koláč v ní ještě nechte po dobu 5 minut a poté jej teprve vyndejte.
  16. Koláč nechte vychladnout a poté ihned servírujte.

 

1 comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..