Podzim už je v plném proudu, o čemž svědčí i počasí. Venku je sychravo a chladno, sem tam zasvítí sluníčko, ale na velké potulování už to není, kór s malým miminkem. 🙂 Ne, že by mi to aktuálně nějak moc vadilo. 🙂 Naopak si užívám toho, že když mám volnou chvilku a Natálka spinká, můžu se zavřít v kuchyni a připravovat různá podzimní jídla. 🙂 A pak vznikají takové dobroty, jako je tohle dýňovo-hruškové pyré, zkaramelizovaná dýňová semínka a k tomu rozpečený francouzský camembert. 🙂
Ingredience na 4 porce
Dýňovo-hruškové pyré
700 g dýně Hokkaido rozkrojené a zbavené semen
350 g sladších hrušek
extra panenský olivový olej
sůl
300 ml jablečného cideru
šťáva z půlky citrónu
1 čajová lžička mleté skořice
špetka muškátového oříšku
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Dýni nakrájejte na plátky, dejte ji do zapékací mísy, posolte ji a bohatě zakápněte olivovým olejem. Radši více než méně. 🙂
- Zapékací mísu s dýní dejte do trouby a pečte 45 minut.
- Hrušky omyjte, zbavte slupky a jádřince a nakrájejte je na kousky.
- Hrušky dejte do menšího hrnce, zalijte je ciderem a na mírném stupni je povařte 30 minut.
- Když jsou hrušky povařené a dýně upečená, obojí přendejte do mixéru, přidejte ostatní ingredience (citrónovou šťávu, skořici, muškátový oříšek) a dle chuti sůl a vše rozmixujte dohladka na pyré.
- Pyré uchovávejte v uzavřené sklenici či misce maximálně 3 dny.
Zkaramelizovaná dýňové semínka
60 g dýňových semínek
2 polévková lžíce třtinového cukru
špetka soli
20 g másla
- Dýňová semínka vhoďte do rozehřáté pánve a chvilku je pražte na sucho.
- Poté přidejte cukr, sůl a když se cukr začne rozpouštět, přidejte do pánve máslo.
- Za občasného míchání nechte semínka zkaramelizovat a obalit karamelem a poté odstavte z plotny.
Rozpečený camembert
500 g (2×250 g balení) kvalitního francouzského camembertu
- Camemberty rozkrojte na čtvrtiny.
- Do kulatých zapékacích mističek dejte vždy dva kousky camembertu a mističky se sýrem dejte do trouby, která je rozehřátá na 200 stupňů.
- Po 5-10 minutách, kdy je camembert rozpuštěný, mističky vyndejte a podávejte s pečivem, dýňovo-hruškovým pyré a zkaramelizovanými dýňovými semínky.