Dýňovo-hruškové pyré se zkaramelizovanými semínky a rozpečeným camembertem

Podzim už je v plném proudu, o čemž svědčí i počasí. Venku je sychravo a chladno, sem tam zasvítí sluníčko, ale na velké potulování už to není, kór s malým miminkem. 🙂 Ne, že by mi to aktuálně nějak moc vadilo. 🙂 Naopak si užívám toho, že když mám volnou chvilku a Natálka spinká, můžu se zavřít v kuchyni a připravovat různá podzimní jídla. 🙂 A pak vznikají takové dobroty, jako je tohle dýňovo-hruškové pyré, zkaramelizovaná dýňová semínka a k tomu rozpečený francouzský camembert. 🙂

Ingredience na 4 porce

Dýňovo-hruškové pyré

700 g dýně Hokkaido rozkrojené a zbavené semen

350 g sladších hrušek

extra panenský olivový olej

sůl

300 ml jablečného cideru

šťáva z půlky citrónu

1 čajová lžička mleté skořice

špetka muškátového oříšku

  1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  2. Dýni nakrájejte na plátky, dejte ji do zapékací mísy, posolte ji a bohatě zakápněte olivovým olejem. Radši více než méně. 🙂
  3. Zapékací mísu s dýní dejte do trouby a pečte 45 minut.
  4. Hrušky omyjte, zbavte slupky a jádřince a nakrájejte je na kousky.
  5. Hrušky dejte do menšího hrnce, zalijte je ciderem a na mírném stupni je povařte 30 minut.
  6. Když jsou hrušky povařené a dýně upečená, obojí přendejte do mixéru, přidejte ostatní ingredience (citrónovou šťávu, skořici, muškátový oříšek) a dle chuti sůl a vše rozmixujte dohladka na pyré.
  7. Pyré uchovávejte v uzavřené sklenici či misce maximálně 3 dny.

Zkaramelizovaná dýňové semínka

60 g dýňových semínek

2 polévková lžíce třtinového cukru

špetka soli

20 g másla

  1. Dýňová semínka vhoďte do rozehřáté pánve a chvilku je pražte na sucho.
  2. Poté přidejte cukr, sůl a když se cukr začne rozpouštět, přidejte do pánve máslo.
  3. Za občasného míchání nechte semínka zkaramelizovat a obalit karamelem a poté odstavte z plotny.

Rozpečený camembert

500 g (2×250 g balení) kvalitního francouzského camembertu

  1. Camemberty rozkrojte na čtvrtiny.
  2. Do kulatých zapékacích mističek dejte vždy dva kousky camembertu a mističky se sýrem dejte do trouby, která je rozehřátá na 200 stupňů.
  3. Po 5-10 minutách, kdy je camembert rozpuštěný, mističky vyndejte a podávejte s pečivem, dýňovo-hruškovým pyré a zkaramelizovanými dýňovými semínky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..