Podzimní dýňové noky s piniemi a dobromyslí

Počasí už vypadá podzimně a i datum v kalendáři nám říká, že za 8 dní tady máme podzim. 🙂 Toto roční období jsem neměla nikdy moc v lásce. A tuším, že to bylo především kvůli tomu, že opět začala škola. A kdo by se těšil na školní povinnosti, že? 🙂

Čím jsem však starší a především tímto rokem a mým těhotným stavem se můj postoj k podzimu rapidně změnil. Léto jsem totiž prožívala už v poměrně pokročilém stádiu těhotenství, a tak pro mě dovolená u moře a především ta cesta nebyla ani představitelná. A tak jsem celé léto vlastně trpěla a záviděla všem, kteří nahrávali na Instagram či Facebook idylické fotky ze svých dovolených.

Nicméně to už je pryč a je tady podzim. S nástupem září se mi nesmírně ulevilo. Za prvé už každou chvilkou čekám narození našeho miminka a za druhé opadla ta největší vedra a nastoupilo příjemné chladnější podzimní počasí. A to je teď v mém velkém finále požehnaného stavu naprosto ideální. Konečně sebe a hlavně ten velký meloun, co mám místo břicha, můžu do toho oblečení schovat. 😀

Podzim se nese v duchu dýní, hrušek, jablek a ořechů a pokud hledáte osvědčené recepty na dýni, určitě vám nesmí ujít dýňové noky. To je totiž strašná dobrota. 🙂

Ingredience na 4 porce

Noky

740 g dýně Hokkaido

500 g polohrubé mouky

extra panenský olivový olej

5 snítek dobromysli (oregána)

50 g sýru parmazánového typu (já použila Gran Moravii)

sůl

 

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Dýni omyjte, rozkrojte na půl, vydlábněte semínka a nakrájejte ji na kousky.
  3. Ty dejte do zapékací mísy, přidejte k ním několik lístků oregána, osolte a zalijte trochou olivového oleje.
  4. Zapékací mísu dejte do trouby a pečte 30 minut.
  5. Upečenou dýni nechte vychladnout a poté vytvořte těsto na noky.
  6. Dýní rozmačkejte nebo rozmixujte a pyré přendejte do mísy.
  7. K pyré přidejte olivový olej, sůl, nastrouhaný sýr a mouku a rukama zpracujte těsto.
  8. Těsto rozdělte na 4 části a na pomoučené ploše vždy uválejte váleček a z něho odkrajujte cca 1 cm kousky ze kterých pomocí rukou vytvořte noky.
  9. Postupujte takto do té chvíle, kdy budete mít z těsta udělané noky.
  10. Ve větším hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a uvařte v ní noky. Jsou hotové, když vyplavou na hladinu.
  11. Noky poté přendejte do cedníku, nechte trochu odkapat a pak je přendejte do mísy, kterou vymažte trochou olivového oleje, aby se k sobě neslepovaly.

Rajčatová směs

32 cherry rajčátek

4 stroužky česneku

kapari dle chuti

5 snítek dobromysli

hrst piniových oříšků

sůl

pepř

 

  1. Mezitím co se vaří noky připravte na pánvi rajčatovou směs.
  2. Cherry omyjte a překrojte napůl. Česnek zbavte slupky a nakrájejte jej na plátky.
  3. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a na mírném plameni v pánvi orestujte cherry spolu s česnekem.
  4. Když česnek začne zlátnout, přihoďte do pánve uvařené noky, kapary a čerstvou dobromysl (oregáno), přidejte podle chuti sůl a pepř. Vše promíchejte a odstavte z plotny.
  5. V menším rendlíku na sucho opražte pinie a přidejte je k nokům.
  6. Ihned podávejte.
  7. Na talíři můžete ještě posypat sýrem parmazánového typu.

1 comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..