Makovo-borůvkový chlebíček

Jako malá jsem jezdila se svými prarodiči na chatu, kterou má naše rodina v Trojanovicích pod Javorníkem. Je to tam úžasné zejména kvůli krásné přírodě a klidu. V zahradě této chaty rostou keře borůvčí a naše babička borůvky každoročně několik měsíců sbírá. Je to totiž tak titěrná práce, že než sesbíráte všechny borůvky, tak je celý měsíc pryč. Uprímně svoji babičku v tomto obdivuji, protože já bych na to asi neměla nervy. Odměnou nám všem však byly borůvkové hody, které následovaly ihned poté. Ať už to byly kynuté borůvkové knedlíky, borůvkové koláče nebo borůvková marmeláda, všechno bylo dokonalé.

Na makovo-borůvkový chlebíček jsem sice vlastnoručně nasbírané borůvky nepoužila, nicméně mi každý recept, kam přidávám borůvky evokují chatu, babičku a léto. 🙂 A já už se nemůžu dočkat, až od ní něco borůvkového zase ochutnám. 🙂

Ingredience na makovo-borůvkový chlebíček

330 g celozrnné pšeničné mouky

7 g jedlé sody

špetka soli

šťáva ze dvou citrónů

240 g třtinového cukru

250 g čerstvých borůvek

100 g řepkového oleje

300 g řeckého jogurtu

3 polévkové lžíce máku

3 vejce

 

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. V jedné míse smíchejte mouku, sodu a sůl.
  3. V druhé míse (nejlépe od kuchyňského robota) prošlehejte citrónovou šťávu s cukrem a přidejte vejce a jogurt.
  4. Do mísy s tekutými surovinami nasypte mouku se sodou a solí, přidejte vejce a mák a nechte robota zpracovat těsto.
  5. Když je těsto hotové, je tekutější, opatrně do něj přimíchejte i borůvky.
  6. Formu na chlebíček vystlete pečícím papírem a vlijte těsto.
  7. Pečte 45 minut.
  8. Po upečení nechte zcela vychladnout a krájejte pilkovým nožem.

TIP: Na talíři podávejte s jogurtem a čerstvými borůvkami.

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..