Nikdy jsem nechápala svoji babičku, když mi říkala, že vařit pro ni samotnou ji nebaví. Já jsem totiž byla vždycky taková, že jakmile jsem na něco dostala chuť a ačkoliv to bylo sebenáročnější jídlo na přípravu, tak jsem ho prostě uvařila. Nicméně, jak stárnu a zjišťuji, že život není jen o tom, trávit čas u plotny, tak jsem na tom dost podobně jako moje babička. Když jsem tedy sama doma a vařím jen pro sebe, snažím se, aby to bylo co nejjednodušší jídlo a aby bylo co nejrychleji na stole. Dost často jsou na mém obědovém talíři tedy těstoviny. 🙂
Tento recept jsem si nevymyslela sama, ba naopak pochází z kuchařky, kterou jsem si přivezla z líbánek přímo z Benátek. Já si totiž úplně nejraději z dovolených vozím právě kuchařky, podle kterých pak můžu vařit. No a ty italské jsou pro mě přímo stvořené, neboť italská kuchyně je lehká a chuťově naprosto dokonalá. 🙂
Ingredience na 1 velkou či 2 menší porce
200 g celozrnných špaget
1,5 větší cibule (já použila pro barvu půlku žluté a 1 červenou)
1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
1 menší chilli paprička
sůl
sýr parmezánového typu (pro těhotné nejlépe Gran Moravia)
hrst čerstvé listové petrželky
- Špagety dejte vařit do vroucí osolené vody a vařte cca 8 minut či po dobu uvedenou na obale.
- Cibuli očistěte a nakrájejte na půlkolečka.
- Chilli papričku nasekejte nadrobno.
- Na olivovém oleji orestujte cibuli a chilli papričku, dokud nebude cibule sklovatá a pak ještě chvilku restujte, měla by začít zlátnout – pak je hotová.
- Uvařené špagety slijte a přidejte k cibulové směsi.
- Nyní přidejte sůl dle chuti, nastrouhaný sýr a nasekanou petrželku.
- Ihned podávejte.