Rustikální bageta

Ze všeho nejvíc mě v kuchyni baví pečení pečiva. Za prvé je to pro mě velmi uklidňující záležitost, za druhé miluju vůni čerstvě upečené dobroty a za třetí mám vždycky obrovskou radost z toho, že jsem upekla vlastní chleba, housku či bagetu. 🙂

Úplně nejraději peču podlu kuchařek od Romana Vańka a to ze zcela jednoduchého důvodu – vždy se to povede. 🙂 Tak si taky zkuste upéct domácí bagetu. Chutná nejlépe na celém světě, to je snad jasný. 🙂

Ingredience na 3 kusy bagety

370 ml ledové vody

500 g hladké mouky nebo kombinace 300 g hladké a 200 g chlebové špaldové

25 g balzamikového krému

12 g čerstvého droždí

10 g soli

1 polévková lžíce olivového oleje

trocha řepkového oleje na vymazání mísy

trocha hrubé mouky na podsypání těsta

 

  1. Vodu vychlaďte buď v lednici nebo mrazáku nebo do sklenice s vodou vhoďte pár kostek ledu a nechte je rozpustit.
  2. Do mísy od robotu nejprve nalijte vodu, poté přidejte mouku a balzamiko.
  3. Zvolte nastávec typu hák, mísu vložte do robotu a míchejte 3 minuty na nejnižší stupeň.
  4. Poté přidejte rozdrobené droždí a míchejte 7 minut na co nejvyšší stupeň.
  5. Nyní přidejte sůl a olivový olej a míchejte ještě 3 minuty na co nejvyšší stupeň.
  6. Vemte si velkou mísu a vymažte ji řepkovým olejem.
  7. Těsto přendejte do olejem vymazané mísy, trochu ho poprašte moukou a mísu zakryjte potravinářskou fólií a dejte misu na teplém místo kynout 2 hodiny.
  8. Po 2 hodinách, když je těsto nakynuté popraště pracovní desku hrubou mouku a těsto na ni vyndejte.
  9. Těsto nyní opatrně rozválejte a rozdělte je nožem na 3 stejné díly.
  10. Na každém dílu přetočte oba konce a dejte je na plech vystlaný pečícím papírem.
  11. Plech přikryjte utěrkou a nechte bagety ještě 30 minut kynout.
  12. Troubu rozehřejte na 250 stupňů.
  13. Po 30 minutách nachystejte plech do trouby. Předtím než ho tam však vložíte rychle buď rozpašovačem nebo prsty postříkejte stěny trouby, aby se v ní vytvořila pára, ihned vložte plech do trouby a zavřete ji.
  14. Bagety pečte 3 minuty na 250 stupňů.
  15. Poté ztlumte troubu na 200 stupňů a pečte ještě 20 minut.
  16. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

4 comments

    1. Nahradila jsem na doporučení kamarádky jablečným octem a výsledek a chuť baget byla za nás ve výsledku stejná 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..