Ze všeho nejvíc mě v kuchyni baví pečení pečiva. Za prvé je to pro mě velmi uklidňující záležitost, za druhé miluju vůni čerstvě upečené dobroty a za třetí mám vždycky obrovskou radost z toho, že jsem upekla vlastní chleba, housku či bagetu. 🙂
Úplně nejraději peču podlu kuchařek od Romana Vańka a to ze zcela jednoduchého důvodu – vždy se to povede. 🙂 Tak si taky zkuste upéct domácí bagetu. Chutná nejlépe na celém světě, to je snad jasný. 🙂
Ingredience na 3 kusy bagety
370 ml ledové vody
500 g hladké mouky nebo kombinace 300 g hladké a 200 g chlebové špaldové
25 g balzamikového krému
12 g čerstvého droždí
10 g soli
1 polévková lžíce olivového oleje
trocha řepkového oleje na vymazání mísy
trocha hrubé mouky na podsypání těsta
- Vodu vychlaďte buď v lednici nebo mrazáku nebo do sklenice s vodou vhoďte pár kostek ledu a nechte je rozpustit.
- Do mísy od robotu nejprve nalijte vodu, poté přidejte mouku a balzamiko.
- Zvolte nastávec typu hák, mísu vložte do robotu a míchejte 3 minuty na nejnižší stupeň.
- Poté přidejte rozdrobené droždí a míchejte 7 minut na co nejvyšší stupeň.
- Nyní přidejte sůl a olivový olej a míchejte ještě 3 minuty na co nejvyšší stupeň.
- Vemte si velkou mísu a vymažte ji řepkovým olejem.
- Těsto přendejte do olejem vymazané mísy, trochu ho poprašte moukou a mísu zakryjte potravinářskou fólií a dejte misu na teplém místo kynout 2 hodiny.
- Po 2 hodinách, když je těsto nakynuté popraště pracovní desku hrubou mouku a těsto na ni vyndejte.
- Těsto nyní opatrně rozválejte a rozdělte je nožem na 3 stejné díly.
- Na každém dílu přetočte oba konce a dejte je na plech vystlaný pečícím papírem.
- Plech přikryjte utěrkou a nechte bagety ještě 30 minut kynout.
- Troubu rozehřejte na 250 stupňů.
- Po 30 minutách nachystejte plech do trouby. Předtím než ho tam však vložíte rychle buď rozpašovačem nebo prsty postříkejte stěny trouby, aby se v ní vytvořila pára, ihned vložte plech do trouby a zavřete ji.
- Bagety pečte 3 minuty na 250 stupňů.
- Poté ztlumte troubu na 200 stupňů a pečte ještě 20 minut.
- Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
Dobrý den, lze něčím nahradit balzamikovy krém?
Děkuji
Nahradit nelze, zkuste jej případně vynechat. 🙂
Nahradila jsem na doporučení kamarádky jablečným octem a výsledek a chuť baget byla za nás ve výsledku stejná 😉
Děkuju za komentář, to mám velkou radost. 🙂